Partierna ville ha förhandling – inte samtal

Inte så mycket samtal som ren information. Ulf Kristersson (M) är kritisk till att dagens partisamtal om kvinnovåldet och Ebba Busch (KD) kräver att regeringen kallar till förhandling.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är kritisk till att dagens samtal snarast blev ett informationsmöte. Arkivbild.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är kritisk till att dagens samtal snarast blev ett informationsmöte. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2021-04-23 14:17

– Det var ingen politisk diskussion överhuvudtaget utan det var ren information från myndigheter och frivilligorganisationer och det var intressant och bra men det var ingen politik alls.

Ulf Kristersson tog med sig frågan om obligatorisk häktning till partisamtalet men upplevde att den frågan inte fick något gehör.

– Det betyder att gärningsmän fortfarande kan vara kvar hemma trots att man är anklagad för allvarliga brott och utsätter kvinnor och i vissa fall gemensamma barn för stor fara, säger Kristersson, och fortsätter:

– Det är beslut som behövs och då är det klart att det är bra att regeringen har tagit tillvara på flera förslag som de tidigare har motarbetat, men det behövs mer.

Här och nu

Även Vänsterledaren Nooshi Dadgostar välkomnar de förslag som regeringen presenterade på en pressträff efter mötet, bland annat utökade möjligheter till fotboja. Men hon framhåller att de lagar som redan finns måste användas. Och det behövs bredare åtgärder.

– Det finns väldigt mycket man kan göra här och nu. Till exempel i samarbete mellan socialtjänst och polis när kvinnan ska lämna en våldsam relation, säger Nooshi Dadgostar.

– Män vet om att det är fel att mörda, våldta och misshandla, men de fortsätter att göra det ändå. Det är för sent när en kvinna redan har dött.

Hon pekar också på att kvinnojourer behöver mer resurser och varnar för att allt fler kvinnojourer privatiseras.

Kräver förhandling

Ebba Busch (KD) säger att samtalet var ett "svek mot de allra mest utsatta" eftersom partisamtalet var just ett samtal, och inte en förhandling om konkreta åtgärder. Hon hade velat se en rad fler åtgärder, till exempel fängelse för fysisk överträdelse av kontaktförbud och förlorad umgängesrätt till sina barn om man slår den andra föräldern.

– Kristdemokraterna ställer i dag krav på regeringen att kalla till ett nytt möte som inte blir en samtalsklubb utan som bli ett skarpt förhandlingsmöte, säger Ebba Busch.

Åtgärder mot hedersvåld

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni anser, precis som Nooshi Dadgostar, att det var en brist att socialtjänsten inte deltog på mötet. Hon saknade också diskussion kring hedersvåld och ungas våld i nära relationer.

– Om man osynliggör de dimensionerna, kommer vi inte heller hamna rätt i lösningarna, säger Sabuni.

– Vi vet att män som misshandlar och mördar inte har utvecklat de tendenserna som vuxna människor, utan det har följt med sedan unga år. Hur upptäcker man det i tid? Och hur förebygger man det? fortsätter hon.

Nyamko Sabuni hoppas att det nu blir fler skarpa förslag, och inte bara information och samtal.

Centerpartiets Annie Lööf, som även hon deltog på mötet, beskriver att partierna har enats kring en rad frågor.

"Nu är det dags för politisk verkstad. Det blev ännu en gång tydligt på dagens möte hur akut denna fråga är men också att det finns en bred samsyn bland partierna kring många viktiga förslag, från förebyggande till att hjälpa utsatta kvinnor och barn", säger Annie Lööf (C).

Fakta: Det tog partierna med sig på mötet

Det finns en bred samsyn i vissa sakfrågor: Höja minimistraffet för grov kvinnofridskränkning till ett år, möjlighet till fotboja vid första kontaktförbudet och höjt straff vid överträdelse av kontaktförbud.

Partiernas viktigaste förslag som de tog med till mötet:

Moderaterna: Vill se obligatorisk häktning för brott med minimistraff på ett år.

Liberalerna: Vill se utökat förebyggande arbete och haverikommission för varje enskilt fall av dödligt våld.

Vänsterpartiet: Vill göra det lättare för kvinnor att lämna en våldsam relation, till exempel genom att det ska bli lättare att få bostad. Är för straffskärpningar men lyfter det förebyggande arbetet.

Kristdemokraterna: Vill att gemensam vårdnad inte ska utdömas då det finns en våldsdom, att en särskild reglering av hedersbrott införs, samt att medlen utökas till kvinnojourerna.

Centerpartiet: Vill se kriminalisering av kontrollerande beteende och mer resurser till berörda myndigheter och organisationer.

Sverigedemokraterna: Vill se att upprepade trakasserier och våld mot kvinnor ska kunna leda till fängelse på obestämd tid, så kallad förvaringsdom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!