Det Àr livat pÄ SveavÀgen i Stockholm. De populÀra vattenhÄlen har för första gÄngen tvingats sluta servera törstiga gÀster alkohol redan vid klockan 22. DÀrmed mÄste Àven gÀsterna lÀmna lokalerna, och krogarna stÀnga, senast 22.30.
ââFolk slutar inte festa bara för att krogen stĂ€nger, konstaterar kroggĂ€sten Filip Monteza i vimlet utanför.
Ute pÄ gatan delas det cigaretter samtidigt som efterfesterna styrs upp.
ââVarför stĂ€nga ner stĂ€llen dĂ€r man Ă€ndĂ„ har kontroll och hĂ„ller restriktioner mot trĂ€ngseln? Vill man att folk ska stanna hemma fĂ„r man nog stĂ€nga helt, fortsĂ€tter Monteza.
Serverar folköl
Minst tre Stockholmskrogar planerar att utnyttja möjligheten att först stÀnga vid klockan 22.30 för att öppna pÄ nytt kort dÀrpÄ, antingen helt utan alkoholservering eller med folköl som alternativ.
ââVi har 20 anstĂ€llda som kommer att bli hemlösa om vi inte gör detta. Hade regeringen kommit med ett stödpaket dĂ€r de hjĂ€lper restaurangerna med de fasta avgifterna och permitteringar för all personal hade vi stĂ€ngt restaurangen i morgon, sĂ€ger Alexander Dhazi, HR-chef för Monky Bar, till Aftonbladet.
Baren har under dagen arrangerat en dagsfest i ett försök att mildra intÀktsbortfallet.
ââHela branschen Ă€r dödsdömd utan stödpengar. Vi mĂ„ste göra det vi kan för att överleva, sĂ€ger eventansvarig Toby Johanson.
ââDet hĂ€r förbudet skapar mer problem, nu ska alla ska ta sig hem samtidigt. Ur smittsynpunkt Ă€r det nog vĂ€rre pĂ„ efterfesterna, tillĂ€gger servitören Lineh Kadkhodaei.
Lugnt pÄ stan
Under kvÀllen har 16 inspektörer frÄn tillstÄndsenheten i Stockholm stad gÄtt frÄn krog till krog för att informera och försÀkra sig om att alkoholförbudet följs.
ââDet har varit vĂ€ldigt lugnt och tomt pĂ„ de flesta stĂ€llena. MĂ„nga krögare Ă€r sĂ„ klart vĂ€ldigt uppgivna. Men de Ă€r vĂ€l insatta i föreskrifterna, sĂ€ger Carina Cutlip, enhetschef för tillstĂ„ndsenheten.
Sista bestÀllningen bör lÀggas senast 21.45 för att kunna utrymma lokalerna i tid till 22.30. Följer man inte reglerna riskerar krögarna att bli av med serveringstillstÄndet, förklarar Cutlip.
ââVi har kommit fram till att det Ă€r rimligt att tĂ€nka att man ska hĂ„lla stĂ€ngt i 30 minuter, sĂ„ man ska kunna utrymma och sĂ€kerstĂ€lla att man kan stĂ€lla om verksamheten och ta undan alkoholen.
Helt lagligt
Hon hÄller inte med beskrivningen att krogarna utnyttjar ett kryphÄl i regelverket för att fortsÀtta hÄlla öppet utan alkoholservering.
ââDet Ă€r en fullt legal möjlighet, och det stĂ„r redan om det i sjĂ€lva förordningen att det finns möjlighet att öppna igen, sĂ„ jag tycker inte att det Ă€r nĂ„got kryphĂ„l. Det var bara frĂ„gan hur lĂ€nge man dĂ„ skulle ha det stĂ€ngt efter utrymning, sĂ€ger Cutlip.
Ăven om alkoholförbudet har följts till punkt och pricka efter 22, ser det sĂ€mre ut med trĂ€ngseln just pĂ„ SveavĂ€gen.
ââBĂ„de vi och polisen har gjort anmĂ€rkningar som kommer att följas upp, sĂ€ger Cutlip.
Ett par timmar efter stÀmning uppger Carina Skagerlind pÄ Stockholmspolisen att det mesta verkar ha gÄtt okej.
ââKrogarna verkar ha stĂ€ngt, vi har lugnt pĂ„ den fronten.
Socialminister Lena Hallengren (S) sÀger i en skriftlig kommentar till TT att krogarna inte fÄr servera alkohol efter 22 eftersom det utgör en riskmiljö för spridning, men oavsett tid pÄ dygnet gÀller FolkhÀlsomyndighetens rekommendationer för restauranger, barer och liknande verksamheter.
"Vi kan inte skriva fram lagar om allt, vi kan inte reglera eget ansvarstagande. Det hÀr Àr inte en tid för att umgÄs med andra, gÄ pÄ fest, ordna fester, umgÄs pÄ restauranger och barer med vÀnner och stora sÀllskap", sÀger Lena Hallengren.