Vi avslöjar marknadens absoluta värstingar

Kolla in vilka bolag som anmälts mest till Konsumentverket.

Trendbrott. Carina Brehmer, konsumentvägledare på Linköpings kommun, ser också förbättringar jämfört med tidigare år. Framför allt inom boendesektorn.

Trendbrott. Carina Brehmer, konsumentvägledare på Linköpings kommun, ser också förbättringar jämfört med tidigare år. Framför allt inom boendesektorn.

Foto: Marcus Gustafsson

Konsument2014-12-01 09:30

Lurendrejarnas idérikedom är stor. Spridningsområdets konsumentbyråer berättar om de senaste trenderna.
Det brukar komma in mellan 8 000 och 10 000 anmälningar till Konsumentverket varje år. Att ett bolag anmäls betyder inte att det har gjort sig skyldig till något fel. Men enligt Konsumentverket är det en indikation på att det finns problem med marknadsföringen. Oftast är det ett fåtal bolag som får majoriteten av anmälningarna mot sig. Det rör sig oftast om telebolag, resebolag eller olika prenumerationstjänster. Årets värsting, hittills, heter Swedsnus. Fram till utgången av oktober hade det bolaget fått drygt 800 anmälningar emot sig. De flesta av anmälningarna handlar om att bolaget skickat otillåten sms-reklam.

Bland företagen registrerade i Östergötland är det inte så många som fått många anmälningar. Men bolagen Onlinecon och Sverigespar som hanterades från Linköping callcenter är bolag som utmärker sig. Onlinecon fortsätter att få anmälningar mot sig och har också fällts i Stockholms tingsrätt i år för otillåten marknadsföring.
Varje enskild ort i vårt spridningsområde har sina specifika problem. Men självklart är det flest ärenden i regionens två stora städer Linköping och Norrköping. I Linköping är det företagen Tre, Phone Family, Phonestar, Elgiganten, Svea Telecom (numera Gothia Telecom) samt Keycode som toppar när det gäller klagomål.
– När det gäller ämnesområden i Linköping är det flest klagomål inom sektorn tele-, tv-, internet-abonnemang. Men sektorn boende med hantverkstjänster, köp/försäljning, mäklare och hyra är inte långt, säger Carina Brehmer, konsumentvägledare, Linköpings kommun.

I Norrköping finns också problem med Phone Family. Stoppa Telefonförsäljning LTD och nätbolaget SuperShopping är två andra bolag som skapar problem för kunder.
– PhoneFamily är något som vi i Norrköping har haft problem med sedan de öppnade i Mirum Galleria. Problemen pikade i juni-juli, men har nu börjat dra i gång igen. Många äldre har haft problem med Stoppa telefonförsäljning lmt. De utger sig för att vara Nix och erbjuder en tjänst som ska stoppa telefonförsäljning för olika pris, 199 kr, 299 kr och 399 kr. Nix är ju en gratistjänst, så det är tämligen onödigt att betala för den tjänsten. SuperShopping är en historia för sig. De skickar några plåster och så får man en faktura på dem. Bolaget skickar trots att man inte har beställt något från dem, säger Pia Klerhag, jurist på Konsument Norrköping.

I Motala är det företaget Stoppa Telefonförsäljning LTD som försöker sälja abonnemang i Nix-registret som är verkligt aktiva just nu. Enligt Karolina Karjatkar Öberg på Konsumentrådgivningen är det med väldigt aggressiva försäljningsmetoder.
– Ett gammalt knep är att man säger att man ska skicka information till kunden men i själva verket skickar man ett avtal trots att kunden aldrig har godkänt detta. Säljarna är också mycket påstridiga, tar inte ett nej och underlåter sig att upplysa om ångerrätten. I och med den nya lagändringen i hem- och distansförsäljningslagen har ju skyddet gällande tjänster försämrats då ångerrätten nu börjar gälla direkt när avtalet sluts. Det gör att många konsumenter inte ens är medvetna om att de ingått ett avtal innan tiden för att ångra sig har löpt ut. Om man inte betalar skrämmer man folk med inkassokrav, säger hon.

I vårt spridningsområdes övriga kommuner finns inga enskilda bolag som sticker ut. Men några konsumentvägledares svar visar vilka trender som finns:
– Vi för ingen statistik över inblandade företag. Men trenden vi ser är att hantverkstjänster och bilköp ligger högst på listan. Även telefonitjänster förekommer ofta, säger Weronica Fridh, samhällsvägledare i Mjölby och Boxholm kommun.
Sten Mattsson är konsumentvägledare i Vadstena kommun:
– Det som är mest vanligt, ungefär vart fjärde ärende, handlar om personer som blivit kontaktade utanför en försäljningslokal och kommit därifrån med ett eller flera abonnemang på mobiltelefoner och läsplattor. Det är otydliga avtalsvillkor och ibland saknas information om ångerrätt.

I Linköping och Norrköping ser man liknande mönster. Det handlar mycket om telefoni och internet. Man ser också att en del rena lurendrejerier bara fortsätter.
– Det är också många som faller för lockerbjudanden på nätet, gärna i samband med att man är inne på exempelvis Facebook. Det kommer ett pop up-fönster som exemepelvis erbjuder Nike, träningsskor för en krona. Ofta ska man svara på någon fråga och sedan ska man betala för varan med sitt kontokort. Flera har gått på detta och en del har då blivit av med pengar från sitt kortkonto och inte har de fått den utlovade varan, säger Pia Klerhag på Konsument Norrköping.
Carina Brehmer konsumentvägledare på Linköpings kommun ser också förbättringar jämfört med tidigare år. Det är inom hantverksområdet.
– Boendesektorn med hantverksproblem är fortsatt stor. Men har minskat något jämfört med föregående år, vilket är positivt. Konsumentverket och branschen har haft ganska massiva kampanjer som syftat till att få hantverkare att skriva skriftliga avtal och få konsumenterna att fråga eller kräva detta. Det förebygger oenighet, säger hon.
Fotnot: Vi har fått svar från samtliga konsumentbyråer i i Östergötland och Västervik förutom från den i Finspång.
Roland Klinga
roland.klinga@nt.se
011-200494

Årets värstingar

Mest anmälda bolagen till Konsumentverket perioden 1 januari till 31 oktober

1) Swedsnus 829 anmälningar
2) Konsumentspar 150 anmälningar
3) My Safety 149 anmälningar
4) Jobform 121 anmälningar
5) Stoppa Telefonförsäljning 114 anmälningar
6) Garcina 98 anmälningar
7) Omega 3-kost 97 anmälningar
8) Key Code 92 anmälningar *
9) Bara Spara 91 anmälningar
10) Rakexperten 90 anmälningar *
11) Telia 87 anmälningar
12) Svea Nordic Telekom 86 anmälningar
13) Prognosia 80 anmälningar *
13) Com Hem 80 anmälningar
15) Tre 78 anmälningar
16) Postkodlotteriet 76 anmälningar
17) Telenor 72 anmälningar
18) Auto-Scandic 67 anmälningar
19) Telekraft 62 anmälningar
20) Phone Cash 58 anmälningar
* Troligen samma bolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om