Varje vecka utfärdar Linköpings åklagarkammare strafförelägganden där den misstänkte kan acceptera att betala böter i stället för att åtalas och ställas inför rätta. Ett strafföreläggande har samma verkan som en dom och antecknas i belastningsregistret.

Här är ett utdrag:

Kvinna, född 1997. 80 dagsböter à 50 kronor för snatteri:

"Du har i butiken H&M i Motala olovligen tagit och tillägnat dig två tröjor och hårfärg till ett sammanlagt värde av 323 kronor. Du har i butiken MQ i Motala olovligen tagit och tillägnat dig en tröja värd 249 kronor. Du har i butiken Team Sportia i Motala olovligen tagit och tillägnat dig två par kalsonger sammanlagt värda 198 kronor".

Man, född 1988. 40 dagsböter à 150 kronor för ringa narkotikabrott:

"Du har på Järnvägsparken 1 i Motala olovligen innehaft 0,32 gram cannabisharts, som är narkotika. Du har i Motala eller på annan plats i riket olovligen brukat hasch/cannabis".

Kvinna, född 1997. Penningböter för snatteri:

"Du har i butiken Östenssons på Verkstadstorget i Motala olovligen tagit och tillägnat dig varor för 33 kronor tillhörande målsäganden, vilket inneburit skada för denne".

Man, född 1989. 40 dagsböter à 200 kronor för brott mot fiskelagen:

"Du har i sjön Hövern i Åtvidaberg uppsåtligen eller av oaktsamhet utan lov bedrivit kräftfiske och fiske med fiskenät i vatten som hör under annans enskilda fiskerätt".

Man, född 1976. 40 dagsböter à 50 kronor för ringa misshandel:

"Du har i er bostad i Linköping med handen mot X:s hals knuffat henne mot ett fönster med smärta, rodnad och sårskada som följd samt en ruta krossats".

Man, född 1998. 30 dagsböter à 50 kronor för olovlig körning:

"Du har fört en till lätt motorcykel ändrad moped klass 1 utan att vara berättigad till det".