En ny undersökning visar att östgötar är mycket bättre på att använda bälte i kollektivtrafiken än andra regioner. Nobina, som kör bussarna i Linköpingsområdet, har genomfört undersökningen och jämfört mellan SL, Västtrafik, Skånetrafiken, Värmlandstrafiken, Sörmlandstrafiken, Hallandstrafiken och Östgötatrafiken, som alltså toppar listan. 32 procent av alla som åker med Östgötatrafikens bussar som har bälte använder det.
I Stockholm däremot är det bara 0,6 procent som använder bälte, vilket gör östgötarna 5 000 procent bättre i den grenen.
Varför är östgötarna så bra på att ha bälte i bussen?
– Vi är minst dåliga skulle jag säga. Det beror ju på många orsaker. Vi sprider information om det och jag hoppas att våra förare gör extra utrop när det behövs. Vi har en del nya bussar som har automatiskt utrop och skyltning, säger Mattias Näsström, biträdande trafikchef i Östgötatrafiken.
Det finns lag på att alla som åker buss där bälte finns ska använda det.
– Det kan vara svårt att förstå att vissa bussar i tätorten är undantag.
För på vissa linjer blandas det, ibland är det en buss med bälten och ibland utan.
Varför gör ni så?
– Vissa är byggda för ren tätortstrafik och där finns inga krav på bälten enligt lagstiftningen. De är undantag för att de ofta körs i lägre hastigheter.
Så om man som resenär sitter på en buss utan bälte gör man ingenting olagligt?
– Nej, men sitter man på en plats som har bälte ska man använda det.
Polisen har rätt att stiga på bussar för att kontrollera om resenärerna använder bälte eller inte. Sitter man på en plats där bälte finns, men inte använder det, kan man få böta 1 500 kronor.
Har busschaufförerna något extra ansvar för att alla ska ha på sig bälte?
– Nej, det är inte de som ska gå runt som en flygvärdinna. Det är om det är ungdomar under 15 år som man är skyldig att ha koll, det gäller framförallt skolbussar.
Hur ska ni kunna få ännu fler att använda bälte?
– Jag tror det är att ge information och påminna om det. Att skapa insikt hos resenärerna, att man använder bälte för sin egen och sina medresenärers skull. Det är ett enkelt sätt att höja säkerheten.
Att majoriteten inte använder bälte tror Mattias Näsström beror på en känsla av falsk trygghet.
– Bussen är ganska stor och är det säkraste sättet att ta sig fram på vägarna men det är fortfarande så att om det händer saker i trafiken kan man kastas omkring i bussen och skadas.