Fiskar i Göta kanal har lämnats att dö

När Göta kanal töms på vatten för underhåll följer inte all fisk ut med vattenflödet. Fiskarna som blir kvar i de grunda pölarna dör. Det upprör Magnus Fröhler som vill att Kanalbolaget börjar ta sitt ansvar för djurliv.

Kanalen har tömts på vatten men många fiskar finns kvar på botten.

Kanalen har tömts på vatten men många fiskar finns kvar på botten.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköpings kommun2019-10-15 13:00

Det var Magnus Frohlers barn som under en promenad visade honom en pöl vid Brunnby sluss, som ligger strax ovan Berg slussar, mot Borensberg. 

– Det stod cirka 20 gäddor och massor av abborrar och kippade efter syre. Barnen var ledsna och undrade om det verkligen måste vara så, säger Magnus Fröhler som till vardags är präst i Vreta kloster församling. 

Han jobbar och bor i närheten av Brunnby sluss och vi går längs den nu tomma Göta kanal. Att komma ner till kanalens botten och vattenpölarna är en lerig historia. När vi har närmat oss pölen med gäddor och abborrar har gäddorna gömt sig i det grumliga vattnet, men många små abborrar försöker fortfarande fly – och "hoppar" uppför lera och stenar på kanalbotten.

– De vill ha syre och de kvävs till döds när syre tar slut i pölen.Och det är så många fiskar här, men det finns många pölar.  Fiskar i massor kvävs till döds i Göta kanal, säger han.

Magnus Fröhler vill att Kanalbolaget tar sitt ansvar för djurliv.

– Ingen skulle tänka tanken att lämna en hund eller en ko att dö. Då skulle många människor reagera. Men fisk lämnar man att dö utan att folk protesterar, kanske därför att fisk inte syns. Kanalbolaget är ett statligt bolag som i åratal har ignorerat fiskdöd. Nu måste de ta hand om fisk som blir kvar. Det handlar inte om en eller två fiskar, det handlar om många fiskar i hela kanalen.

Han är medveten om att en eventuell "fiskräddning" skulle kosta pengar, men det kan det vara värt.

– När vi pratar om att ta hand om vår planet och bry oss om vår miljö då kan vi inte enbart bry sig om stora saker. Vi måste bry oss om små saker också. Vi måste se helheten, säger Magnus Fröhler.    

Roger Altsäter är vd för AB Göta kanalbolag sedan tre år tillbaka. Frågan om fisk som blir kvar i kanalen och dör är inte ny.

– Tyvärr är det så, inte bara i Göta kanal eller i Sverige, utan i hela världen. När en damm eller en kanal töms på vatten följer de allra flesta ut med vattenflöde och överlever.  Men en liten, liten del blir kvar. Den delen som blir kvar är inte ens någon promille.

Gör bolaget någon risk- och konsekvensanalys före underhållsarbete?  Kan ni inte ens försöka rädda de som blir kvar?

– Det är inget nytt fenomen och det skulle inte bli ekonomiskt försvarbart, tyvärr. 

Magnus  Fröhler, präst i Vreta Kloster församling, är upprörd över det stora antalet gäddor och små abborrar i den lilla pölen på Göta kanals botten.
Magnus Fröhler, präst i Vreta Kloster församling, är upprörd över det stora antalet gäddor och små abborrar i den lilla pölen på Göta kanals botten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!