Se hit semesterfirare, nu finns chansen att optimera en av sommarens mest populära tidsfördriv - kubbspelet. Men glöm ojämnt utplacerade kubbar och kungen flera centimeter för nära det andra lagets linje.

Med den nya appen Kubb Ar kan man ställa ut sitt spel med exakta avstånd. Det är programmeraren Andreas Karlsson som utvecklat appen som optimerar kubbspelandet.

Idén kläcktes under ett parti kubb som i vanlig ordning förvandlades till ett härjigt ordväxlande om avståndet mellan kubbarna.

Artikelbild

| Idén till kubb-appen kläcktes under ett parti kubb som i vanlig ordning förvandlades till ett härjigt ordväxlande om avståndet mellan kubbarna. Andreas Karlsson är killen i blå skjorta.

– Jag och några kompisar spelade och så började vi tjafsa om hur långt man ska stega och att det var snett och allt det där, berättar han.

Andreas Karlsson, som är programmerare till yrket, satte snart därpå igång med att skapa appen.

– Det är augmented reality, Ar, precis som i spelet Pokémon go, att man ser verkligheten. Man pekar på gräsmattan med sin telefon och så ser man kubbplanen i mobilen och kan ställa ut därefter, förklarar han.

I utvecklandet av appen har Andreas Karlsson kollat upp olika standard för kubbspel.

Artikelbild

| "Man pekar på gräsmattan med sin telefon och så ser man kubbplanen i mobilen och kan ställa ut därefter", förklarar apputvecklaren Andreas Karlsson.

– Planen är ungefär åtta gånger fem meter. Det finns en svår och en lätt spelplan att välja på i appen, säger Andreas Karlsson som redan testat den ihop med kompisarna.

Slutligen, är du en mästare i kubb?
Artikelbild

| Andreas Karlsson arbetar med augmented reality-glasögon på sitt jobb som programmerare. Men Kubb Ar är skapad på fritiden.

– Jag funderar på om någon är bra på kubb? Jag har aldrig träffat någon som är bra. Det känns som att alla bara kastar. Därför rekommenderar jag appens lätta spelplan.