Det har snart gått en vecka sedan den stora explosionen i korsningen mellan Ådalagatan och Hamngatan – och ännu har ingen misstänkt frihetsberövats. De mest skadade fastigheterna har sedan explosionen varit avspärrade. Enligt polisens förundersökningsledare, kommissarie Daniel Axelsson, kommer det att dröja innan avspärrningarna hävs.

– Vi kommer att fortsätta med den tekniska undersökningen. Vår bedömning är att det kommer att vara avspärrat till mitten av nästa vecka.

Tiden efter sprängdådet har varit orolig i Linköping. Sent på söndagskvällen fick polisen tips om ett misstänkt farligt föremål i Tannefors. Ett område spärrades av och nationella bombskyddet kallades in. Föremålet visade sig vara ofarligt – men det var enligt polisen tänkt att likna en sprängladdning och var därmed ägnad att framkalla oro. En förundersökning om grovt olaga hot inleddes.

Artikelbild

| Fredagens explosion orskade stor förödelse på Ådalagatan och Hamngatan.

På onsdagen kom nästa larm om ett misstänkt föremål. Polisen fick ett samtal om att ett föremål hade placerats i närheten av polishusets reception. Polisen valde att spärra av hela Garnisonen i väntan på att nationella bombskyddet åter skulle komma till Linköping. Bombexperterna valde att skjuta sönder föremålet – som visade sig vara ofarligt. Även den händelsen rubriceras som grovt olaga hot.

Daniel Axelsson säger att de bägge grova hoten ingår i utredningen om sprängningen på Ådalagatan.

– Vi har fått en preliminär beskrivning av våra kriminaltekniker. I nuläget ser vi inget samband mellan föremålet vid polishuset och sprängningen på Ådalagatan den 7 juni. Men det är alldeles för tidigt att helt utesluta ett samband, säger förundersökningsledaren och fortsätter:

– Vi har givetvis med oss de här händelserna i Tannefors och vid polishuset när vi fortsätter att utreda den stora sprängningen.

Artikelbild

| Polisens förundersökningsledare, Daniel Axelsson.

Vid en presskonferens på tisdagen avslöjade polisen att det har kommit in vittnesuppgifter om någon form av detonation den 5 juni i närheten av Braskens bro. Denna detonation skedde i så fall endast två dagar före fredagens sprängdåd. Daniel Axelsson säger att uppgifterna om en detonation den 5 juni fortfarande är intressanta i utredningen.

– Vi har fått in en del upplysningar om detonationen och det fortsätter att strömma in tips. Vi undersöker fortfarande om det finns något samband, säger förundersökningsledaren.