16 procent av invånarna i Östergötlands län är stressade över sitt kroppsutseende inför sommaren.

Det är näst lägst andel av de undersökta regionerna i en ny undersökning som Kantar sifo har genomfört på uppdrag av Norrmejerier och Verum hälsofil.

18 procent av östgötarna undviker dock att visa kroppen om de besöker stranden.

Resultatet presenteras i samband med motionsloppet Vårruset som genomfördes i Linköping den 16 maj och i Norrköping dagen efter.

Siffrorna visar att var femte svensk är stressade över utseendet inför sommaren.

28 procent av landets kvinnor är oroade över kroppsutseendet och av dessa undviker 45 procent att visa sig i baddräkt när de besöker stranden.

Särskilt hög är pressen hos kvinnor i åldern 18-29 år, där 41 procent säger sig vara stressade.

Nästan var femte kvinna i åldern 18-29 år och nästan var tionde i åldern 30-49 år svarar också att det är viktigare för dem att se bra ut än att ha en god inre hälsa.

– Det är tråkigt och onödigt att så många kvinnor och yngre känner stress över kroppsutseendet inför sommaren, Beachformen borde handla om annat än magrutor och midjemått. Som att må bra och slippa att bli sjuk på semestern, säger Petra Anderson Stening, marknadschef Verum i ett pressmeddelande.

För att bli mer bekväm med sin kropp tar 35 procent av östgötarna till träning. 21 procent fokuserar på att äta mer nyttigt.