I dag kan en person som döms för kvinnofridskränkning eller grov kvinnofridskränkning få fängelse mellan nio månader och sex år. Detta vill Moderaterna skärpa och föreslår i stället att straffvärdet ska höjas till fängelse mellan ett och tio år.

M vill även att det ska bli lättare att häkta personer som misstänks för brottslighet. Med dagens regler krävs det att en person är misstänkt för ett brott med ett straffvärde på minst två år för att häktning ska vara obligatoriskt, detta vill Moderaterna sänka till ett år.

Vid obligatorisk häktning kommer fler män att tvingas bort från sina tidigare offer och kommer inte att kunna upprepa sina brott vilket innebär att brottsoffren känner sig tryggare och säkrare, säger Ulf Kristersson.

Längre fängelsestraff

TT: Polisen har omfattande resursproblem i dag, skulle inte er föreslagna skärpning öka trycket på polisen ytterligare?

Det är ju en av orsakerna till att vi behöver fler poliser. Vi har konkret beskrivit hur man skulle kunna få 10 000 fler polisanställda i Sverige, men vi kan inte låta bli att ha stränga straff bara för att vi just nu inte har tillräckligt många poliser.

Partiet vill också att minimistraffet för våldtäkter höjs från två till tre år. Dessutom anser man att fler personer som döms till fängelse borde utvisas. I dag krävs det att en person döms till minst ett års fängelse för att utvisning ska bli aktuellt, M anser i stället att det ska räcka med att någon dömts till fängelse i mer än sex månader för att utvisning ska bli möjligt.

Jag tycker att det är en mycket viktig signal: Begår man grova brott i Sverige, då har man inte i Sverige att göra och i dag är det för få som utvisas, säger Kristersson.

Fler fotbojor

En annan del av Moderaternas vallöfte handlar om att kvinnor som blivit misshandlade av sin partner ska kunna bo kvar i det gemensamma hemmet medan mannen tvingas flytta, i dag är det ofta tvärtom. Exakt hur detta ska bli verklighet är oklart, men partiet vill även att fler personer som dömts till kontaktförbud ska tvingas ha fotboja, vilket skulle kunna underlätta för kvinnan att bo kvar hemma.