Sofia Lindberg har haft ett särskilt driv inom sig ända sedan hon var liten. Något som hon tror har vuxit fram tack vare att hon tidigt omgivits av inspirerande och erfarna personer.
– Jag har ofta befunnit mig i miljöer där jag varit omgiven av människor som utmanat mig och fått mig att växa.
Förra året lämnade hon sin chefsroll på en redovisningsbyrå i Norrköping. En känsla av att vara redo för nya utmaningar samt en önskan om att få mer tid tillsammans med sin son, gjorde att hon tog steget och startade eget.
– Jag slutade på mitt jobb i samband med att vår son skulle börja förskolan här, så det blev en bra tajming.
Under förra året kom Sofias nära vän och tidigare kollega, Stina Friberg, på idén att man borde kartlägga loppisar i en app, för att underlätta att hitta de där guldkornen som finns ute i landet. Efter en tid bestämde sig de två vännerna för att förverkliga idén tillsammans.
– Jag älskar att vara med och utveckla projekt. Att det är just en loppisapp är bara ett plus i kanten, för jag tycker om att gå på loppis.
Sofia jobbar nu hemifrån på heltid, vilket hon trivs med. I huset på landet i Mjölbytrakten kan hon jobba i lugn och ro. Den sociala biten får man ändå genom möten och samtal, och att kunna kombinera familjeliv och arbetsliv är ett guldupplägg, menar hon.
– Det är mycket att göra som egenföretagare, men ju mindre fasta tider man har, desto mer flexibel blir man i sitt föräldraskap. Även om både jag och min man jobbar mycket blir det en bättre balans.
Under våren lanserades appen Loppinell, som är tänkt att inspirera fler till att handla hållbart. Men det krävdes en del slit för att komma dit.
– När man är sådana som Stina och jag vill man ha så mycket direkt. Det har varit en utmaning att veta att alla funktioner inte kommer finnas vid lansering. Vi vet att användarna kommer att efterfråga det här, men vi kommer inte kunna erbjuda det direkt. Det är en utmaning att tänka att det får vara good enough.
Under researcharbetet inför skapandet av produkten valde de därför att titta på vad det är som gör att folk drar sig för att handla second hand. Här identifierades två frågor: Var finns butikerna, och hur handlar man second hand?
– Vi såg lösningen på första problemet som en karta och en lista över onlineloppisar. Andra problemet kan lösas genom att göra inlägg och dela enkla tips på hur man kan komma igång. För det här är ju en vana. Jag blir själv bättre och bättre på det med tiden.
I dagsläget består appen bland annat av en kartvy där man ser olika loppisar, en lista med onlineloppisar, ett verktyg för att skapa en inköpslista samt en slags nyhetssida för tips och trix, reportage och annonser.
– Alla de här funktionerna är tänkta att kunna användas som något annat i framtiden, att de ska kunna förändras utefter efterfrågan.Det är planen för framtiden.
Tanken är även att appen ska bli en plats för ett community.
– Målgruppen som handlar second hand är väldigt bred, från unga till äldre. Vi vill kunna samla allt på ett ställe för att man inte ska missa något bara för att man inte använder sociala medier, eller för att man inte har tidningen.
Sofia och Stina bestämde sig tidigt för att appen inte skulle vara en betalapp, just för att hela tanken är att få fler att handla hållbart. Beslutet blev att rikta sig mot loppisar och second hand-butiker för att få in intäkter, och att de genom ett premiumpaket blir synliga med mer information i appen.
– Vi kör gratis och hoppas att butiker och de som anordnar loppisar är måna om att en sådan här app ska finnas och då vilja annonsera genom oss.
Hur har responsen varit sedan lansering?
– Vi hoppades och trodde att det skulle vara positivt. Men det har varit överväldigande. Sista veckan i mars hade vi 3 000 användare, och nu har vi nått 16 600. Nu har det exploderat, vilket är jättekul.
Något som skapat stort engagemang är appens tipsa-funktion.
–Jag sa att vi lägger till en sådan funktion, för det kan ju vara kul om folk vill tipsa. Vi tänkte att de kanske kommer komma in 30 tips om året. Men bara under den senaste veckan har vi fått in över 1000 tips. Så det är ett sådant engagemang, säger Sofia.