När järnvägens dubbelspår skulle byggas föregicks arbetet av arkeologiska undersökningar. Man hade förväntat sig att hitta medeltida fynd, det fanns källor som sa att det legat en medeltida by vid nuvarande Strandvägen, nära Motala ström.
Visst hittades medeltida fynd. Men som en stor överraskning även mängder av mellan åtta- och niotusen år gamla fynd. Det visade sig nämligen att stenåldersmänniskor bott och livnärt sig på platsen.
"Vi har hittat kvarts och flinta. Flinta finns inte naturligt i Östergötland, människor har haft med sig det hit. Mängden stenmaterial tyder på en oerhörd aktivitet här", berättade en av arkeologerna, Tom Carlsson, i november 1999.
20 år senare minns han känslan.
– Vi grävde lite djupare än planerat och så dök det här upp. Det var helt fantastiskt, att hitta en så rik fyndplats är nog något man bara får vara med om en gång i livet.
Utgrävningarna fortsatte under två perioder, 2000–2003 och 2009–2013 och bland annat hittades rester av permanenta hus, verktyg och lämningar av bytesdjur.
2010 gjordes ett sensationellt - ungefär lika gammalt - fynd i en före detta sjö intill strömmen. Bland tätt packade stenar återfanns slanor och pinnar av olika grovlek och längd. Man hittade också ben av människor fastkilade mellan stenar, men även ett stort antal skallar. Två av dem var monterade på pålar. Totalt hittades ben från tio vuxna individer och ett spädbarn. Det var osäkert om det rörde sig om en begravningsplats eller troféer från besegrade fiender.
– Numera är vi ganska säkra på att det inte var en begravningsplats för folket vid Strömmen. Analyser har visat att de här människorna kom från andra håll.
Upptäckten att det redan på stenåldern levt människor i det som nu är Motala gjorde att stadens historia fick skrivas om.
– Med 9 000 år ungefär, säger Tom Carlsson.
Utgrävningarna vid Strömmen avslutades 2013. Men det har fortsatt att grävas på andra håll i Motala. Senast vid Stenavadet eftersom ny bebyggelse planeras i området.
– Man har gjort en hel del stenåldersfynd där också, men inte alls så många som vid Strömmen.
Utgrävningarna har alltså gett Motala en helt ny historia och det enda ställe där allmänheten kan få ta del av de unika fynden är just i Motala. I samband med att Motala museum på Charlottenborgs slott byggdes om ställdes två rum i ordning för att visa dem.
– Det har blivit jättebra, suveränt, menar Tom Carlsson.