Det råder brist på skyddsutrustning inom vården och nyligen tog Region Östergötland kontakt med industriföretag som normalt inte tillverkar sjukvårdsmateriel.
Inplastor hörsammade nödropet och efter att de första visiren producerats har flera länder hört av sig med förfrågningar. Nu ska 1 200 000 skyddsvisir tillverkas och levereras till svenska och danska sjukvården.
– Det har gått väldigt snabbt. Vi har redan fått upp en bra fart i produktionen, säger Håkan Kindström, vd på Inplastor.
Visiret är en egen uppfinning som han satte ihop av delar som redan fanns i hyllorna: transparent plast, gummisnoddar och skumgummi. Dagen efter Region Östergötlands förfrågan kunde han presentera en prototyp och två dagar senare hade företaget sin första beställning.
– Det känns mycket bra. Dels kan vi bidra till att vårdpersonal håller sig friska på jobbet, dels behöver vi inte permittera personal, säger Håkan Kindström.
En handfull personer arbetar nu heltid med produktionen av skyddsvisir, men det räcker inte. Därför har Inplastor lagt ut jobb på andra företag, som drabbats i coronakrisen. Motalaföretaget Mixum har fått i uppdrag att montera 15 000 visir om dagen.
– Det här hjälper oss minst sagt. Det skapar fantastiska möjligheter att kunna jobba vidare utan att säga upp personal, säger Magnus Franzén, vd på Mixum.
Företaget levererar vanligen mat till salladsbarer, dagligvaruhandeln och hotell- och restaurangnäringen. Coronaviruset har slagit hårt mot branschen och det finns därför både utrymme och lagerkapacitet för att snabbt ställa om verksamheten.
– Alla är korttidspermitterade nu. Vår matproduktion har gått ned 80-85 procent. Salladsbarerna har tappat stort och vi har även många andra kunder, till exempel kafékedjor, som har tappat, säger Magnus Franzén
Han räknar med att ha mellan 25 och 30 personer som arbetar med montering och paketering på Mixum framöver. Eventuellt kan det blir fler.
– Vi är överlyckliga. Produktionen innebär att vi kan bistå sjukvården med skyddsutrustning som är helt avgörande för att läkare och annan sjukvårdspersonal ska kunna utföra sina arbetsuppgifter på ett säkert sätt, säger Magnus Franzén.
Enligt Håkan Kindström på Inplastor kommer även ett tiotal personer på Samhall i Motala att jobba med monteringen av skyddsvisir framöver.