Efter kritiken: Så ska arbetssättet ändras

Skolinspektionen har kritiserat bildningsnämnden för bristande kontroll. Nu ska det förändras.

Mark Henriksson (M).

Mark Henriksson (M).

Foto: Lina Handberg

Motala kommun2019-10-25 08:00

När Skolinspektionen förra året granskade Motalas skolor reagerade de på att det politiska styret inte hade tillräckligt kontroll på läget. De krävde därför avsevärda förbättringar i kommunens systematiska kvalitetsarbete. Och nu ska det bli ändring på det.

Bildningsnämndens politiker och förvaltningens högre chefer och berörda tjänstemän samlades nyligen på Platengymnasiet i två dagar för att diskutera verksamheterna, nästa års detaljbudget och för att ge politikerna ökad insyn och förståelse.

– Vi fick kritik för att vi som huvudman inte hade tillräcklig koll. Nu behöver vi hitta former för att få det, säger ordförande Mark Henriksson (M) och fortsätter:

– Det är viktigt att vi som politiker har förståelse för hur verksamheterna fungerar. Det är jätteviktigt och ger oss ett bättre underlag så att vi kan ta bättre beslut.

Skolinspektionens kritik handlade bland annat om att politikerna inte tog beslut utifrån enheternas behov.

– Jag menar att vi i bildningsnämnden inte kan ta beslut som baseras på ideologi utan vi måste basera dem på fakta och på de förhållanden som råder, säger Mark Henriksson.

Mötesdagarna ledde enligt honom och bildningschef Per-Arne Sterner till flera positiva reaktioner och de menar att de nu kan ha hittat formen för att slippa framtida kritik från myndigheten.

– Det här är ett nytt arbetssätt och vi tittar mer förutsättningslöst på vad som kan förbättras, säger Per-Arne Sterner och tar som exempel hur skolorna rapporterat statistik till politikerna:

– Tidigare har man skickat in en massa siffror som en hagelskur med information, men det har inte gjorts någon analys av vad statistiken står för. Några gånger om året har man samlat in viss statistik och redovisat för nämnden, men det har fortfarande inte varit någon analys.

En del som togs upp under mötet var en redovisning av ett Skolverksprojekt som två skolor och tre förskolor i Motala ingår i. Det var ett krav från Skolverket efter granskningen.

– De valde ut de enheter där de såg att det behövdes mest utveckling. Genom det projektet har de nu järnkoll på oss, säger Per-Arne Sterner.

Nu ska ni jobba annorlunda, slipper ni kritik nästa gång som Skolinspektionen kommer då?

– Nu har vi lagt om och vet hur vi ska jobba. Tidigare har vi haft informationen, men man har inte förändrat någonting utifrån den. Det ändras nu. Vi har inte sett resultatet av det ännu, men snart gör vi det. Om ett år då kommer Skolverket att vara nöjda, säger Per-Arne Sterner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!