Kommunen varnar om bevattningsförbud: "Vi behöver hushålla"

Vårens torra väder har lett till ovanligt låga nivåer av grundvattnet. Nu varnar Motala kommun för att det kan bli bevattningsförbud i Karlsby, Godegård och Tjällmo.
– Nivåerna är de lägsta på flera år, säger Joakim Vollmer Bjärnlid, miljöingenjör på Motala kommun.

"Vi har väldigt låga nivåer i samtliga grundvattentäkter", säger Joakim Vollmer Bjärnlid, miljöingenjör på Motala kommun.

"Vi har väldigt låga nivåer i samtliga grundvattentäkter", säger Joakim Vollmer Bjärnlid, miljöingenjör på Motala kommun.

Foto: Privat

Motala kommun2025-05-23 17:00

Efter den torra sommaren 2018 var det väldigt låga nivåer i kommunens grundvattentäckter även året efter. Nu är vattnet nere på samma nivå som då.

Joakim Vollmer Bjärnlid berättar att de låga nivåerna beror på att det varit ovanligt lite nederbörd det senaste kvartalet, framför allt innan växtperioden drog igång. En snöfattig vinter har gjort att det inte heller kommit så mycket smältvatten som runnit ner i grundvattnet.

Han menar också att även om det skulle börja regna mycket nu så skulle det inte räcka för att fylla på grundvattenmagasinen eftersom växtligheten tar upp det mesta av nederbörden den här tiden på året.

Vad kan det innebära för risker om det blir ännu lägre nivåer?

– Dels kan det tränga in föroreningar om det börjar sina eftersom det suger in vatten där det inte brukar. Sen kan det bli vattenbrist om vi inte kan producera det vatten som behövs.

Något bevattningsförbud är det inte än, men det finns en risk att det kommer att kunna bli så. Även hushåll med privata brunnar uppmanas att vara sparsamma och hushålla med vattnet.
Något bevattningsförbud är det inte än, men det finns en risk att det kommer att kunna bli så. Även hushåll med privata brunnar uppmanas att vara sparsamma och hushålla med vattnet.

Han berättar att de kontinuerligt tar analyser av det kommunala vattnet för att säkerställa att det inte förorenas.

Karlsby, Godegård och Tjällmo är de delar av kommunen som får sitt dricksvatten från marken och påverkas mest av det låga grundvattnet, resten av kommunen får det från Vättern eller Boren.

Anledningen till att man varnar för ett eventuellt bevattningsförbud redan nu är för att uppmana invånarna att spara på vatten.

– Om vi alla hjälps åt att hushålla med det som finns så minskar trycket på dricksvattentäkterna, säger han.

Tips för att spara vatten

Laga läckor från exempelvis droppande kranar, rinnande toaletter och läckande ledningar.

Undvik att diska under rinnande vatten. Om du har diskmaskin bör du endast köra fulla maskiner. 

Tvätta bara fulla maskiner.

Ta korta duschar. Stäng av vattnet när du tvålar in dig. Byt gärna ut munstycket till ett snålspolande.

Stäng av kranen när du borstar tänderna eller rakar dig.

Undvik att tvätta bilen hemma. Åk istället till en modern biltvätt som återanvänder vattnet.

Trädgården

Samla upp regnvatten i tunnor för att använda till bevattning.

Om du behöver vattna med dricksvatten är det bättre att använda vattenkanna. En vattenslang kan förbruka så mycket som 1000 liter per timme.

Undvik att lägga nya gräsmattor eller plantera nya häckar under sommartid. Det kräver mycket bevattning.

Gräsmattan klarar av en långvarig torka. Det kan gå åt så mycket som 150–350 liter om du har vattenspridaren eller vattenslangen igång i 20 minuter.

Fyll poolen sakta och nattetid. Se också till att poolen är tät och att reningen fungerar så att du inte behöver fylla den mer än en gång per säsong.

Källa: Motala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!