I Sverige finns i dag tre bashastigheter: 50, 70 och 110. 50 gäller i tätorter, 70 på landsväg och 110 på motorväg. Det är grunden om ingen annan hastighetsskylt sagt någonting annat.
– Tanken är att man som bilist ska kunna avgöra vilken hastighet som gäller även om det inte finns några skyltar i närheten, säger Kaveh Moazzez (M), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
I Motala finns det dock för många skyltar som säger någonting annat menar politikerna i samhällsbyggnadsnämnden. Därför har tjänstemännen nu fått i uppgift att se över befintliga hastighetsskyltar.
– I Motala finns väldigt många platser inom tätorten där man har en annan hastighet. Det blir väldigt mycket ändringar och det blir svårt för bilister att hålla en jämn hastighet. Vi ska ha sänkt hastighet, men det ska vara där det behövs, säger Kaveh Moazzez.
Som exempel nämner han Delfinvägen. Där finns i dag en separat gång- och cykelväg. Ändå är det inte 50 kilometer i timmen som gäller där utan en speciallösning med 40-skylt.
– Vår ambition är att vi ska få ett bättre flöde i trafiken. Det skapar mindre stress och mindre irritation, säger Kaveh Moazzez.
Han tror också att det en jämnare hastighet och tydligare skyltning kan öka chanserna att bilisterna håller de hastighetsbegränsningar som gäller.
– Om vi sänker hastigheten där det är befogat så tror jag att folk kommer att visa större respekt för de skyltar som är uppe. Då blir det också sänkt hastighet i praktiken där vi vill ha ett lägre tempo, säger han.
Enligt Kaveh Moazzez skulle förändringarna med hastighetsskyltningarna också kunna innebära färre hastighetsdämpande åtgärder som exempelvis farthinder.
– Vi vill jobba på ett smartare sätt på platser där det är olämpligt att man kommer upp i högre hastigheter. I bostadsområden behöver man titta på hur man ska bygga för att det inte ska vara möjligt att köra för fort, säger han.
På samhällsbyggnadsnämndens senaste möte var frågan om förändrad bashastighet i tätorten uppe på dagordningen. Arbetet är nu startat och tjänstemännen har fått i uppdrag att återkomma när de har mer information. Någon detaljerad tidsplan för arbetet finns inte.
– Vi börjar att titta på situationen i centralorten. Men tanken är att titta på samtliga kringorter också, säger Kaveh Moazzez.