Nu får Motalaborna tycka till om området

Stenavadet kan bli ett nytt attraktivt bostadsområde i Motala. Nu ska detaljplaneförslaget ut på samråd.

Vid Motalavikens södra strand planeras nu bostäder.

Vid Motalavikens södra strand planeras nu bostäder.

Foto: Anders Rörby

Motala kommun2019-10-11 20:30

Stenavadet, eller Södra stranden som området också kallats, är tänkt att bli ett av Motalas nya, attraktiva och centrumnära bostadsområden. Efter ett omfattande utredningsarbete har nu samhällsbyggnadsnämnden beslutat att genomföra ett samråd och öppna för synpunkter att komma in.

– Det här är ju ett område som diskuterats länge, i 20 år. Därför känns det kul att nu komma vidare med planen. Det är också så att vi alla i nämnden var för det här, det finns inga politiska motsättningar, säger nämndens ordförande Caroline Unéus (M).

Tanken är att planen ska möjliggöra tre flerbostadshus i åtta till nio våningar med totalt 95 lägenheter. Samtidigt ska planen säkra allmänhetens tillträde till strandområdet. Inledningsvis fanns också diskussioner om att bygga flytande hus i området, men det finns inte längre med i det förslag som nu ska ut på samråd.

– Nej, men däremot finns det med en möjlighet att bygga bryggor, säger förvaltningschef Theres Sandstedt Johansson.

I detaljplanearbetet har en rad utredningar genomförts. Bland annat har man tittat på buller från järnvägen, föroreningar och arkeologi.

– Föroreningarna ska inte vara något bekymmer för att bygga bostäder. En viss förorening finns det i marken, men när det beviljas ett bygglov så kommer det att ingå att det ska tas bort, säger Theres Sandstedt Johansson.

Vad gäller buller så visar utredningarna att det ska gå att få en tyst sida vilket är ett krav.

Karta: Stenavadet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!