Under många år har personalen i omsorgen i Motala kommun haft två huvudsakliga semesterperioder. Sen eller tidig med byte mitt i juli. Men i januari kom beskedet från socialförvaltningen. I år blir det fem perioder istället vilket fått personalen att reagera starkt.
– Visst vi har flaggat för att det varit tufft på sommaren, men det här hade vi inte väntat oss och det blir inte bättre, säger undersköterskan Annika Tillberg.
Det nya semesterschemat börjar redan den 9 juni, fyra dagar innan skolavslutningen. De fem perioderna går med viss omlott och sträcker sig totalt över tolv veckor istället för tidigare åtta. Det innebär att den sista perioden är fyra veckor augusti med två veckor efter skolstart.
– Det finns de som bara kommer ta två veckor, om det får sista perioden, för de vill inte ha två veckor där de måste stiga upp tidigt för att skicka barn till skolan. Det är inte semester, säger Lotta Andersson som jobbar i hemtjänsten Väster.
Therés Otterberg, jobbar också på Strömsborg och har barn i skolan.
– Då vill man ju vara hemma när det är sommarlov. Det skulle bli jättetokigt om man skulle behöva ha semester när barnen inte är lediga, säger hon.
Kollegorna håller med och någon säger att den som får första perioden kanske lagom går tillbaka till jobbet när maken, eller sambon, får ledigt.
– Jag vet att jag får semester men inte när. Jag vill inte ha för sent för jag vill umgås med mina barn, säger Evelyn Lindholm, som jobbar på Solbackens äldreboende och som också har barn som går i skolan.
Förändringen gäller hela den kommunala omsorgen med bland annat hemtjänst, äldreboenden och LSS-boenden. Sammantaget är det cirka 900 anställda som påverkas.
– Man blev besviken och ledsen. Att de kan göra som de vill med oss som jobbar på golvet. Att de kan ändra från en dag till en annan, säger Evelyn Lindholm.
Alla anställda var helt inställda på tidig eller sen semester. Det fanns redan inbokade resor och planeringar i familjer.
– De säger att det är för att minska antalet vikarier, det är den orsaken som vi fått som förklaring, säger Lotta Andersson.
Alla som tidningen pratat med vet att det är svårt med vikarier men samtidigt är vikarierna ofta skolelever.
– Hur ska det gå, de första och de sista veckorna, då går de ju i skolan. Och när ska de hinna?, säger Annika Thelin.
Flera tror inte att det kommer bli fler ordinarie på plats bara för att semestrarna sprid över fler veckor. Bland annat nämner man att det kan finnas de som lägger in föräldraledighet om de inte får igenom de semesterveckor som de önskat.
– Det kommer inte bara påverka oss i vården utan förskolor och fritids också. De måste också vara bemannade, säger Evelyn Lindholm.
Samtliga säger att en förändring som påverkar så mycket borde ha förberetts bättre. Det flesta uttrycker att allt kom väldigt plötsligt och att kommunen "tagit ifrån personalen delaktighet".
– Det är väldigt kort varsel, det ska gälla redan i år och det är redan fastslaget. Vi var på möte där vi skulle göra någon form av riskbedömning men det spelade ingen roll. Det var redan bestämt att det ska vara fem perioder, säger Lotta Andersson.
Enligt personalen har flera varningsflaggor med det nya systemet höjts men att arbetsgivaren inte verkade bry sig om det.
Från personal på ett av kommunens LSS-boenden berättas det att de tidigare planerat sina semestrar med varandra. Flera anställda har småbarn och vill anpassa mot när förskolor stänger över sommaren. Hur det kommer bli i år vet man inte just nu.
Att undersköterskornas reaktioner bara handlar om att de är inkörda på ett system som funnits i många år och inte vill byta håller de inte med om. Men med den arbetssituation de har, med bland annat varannan helg och delade turer, så trycker de på att semestern är deras period av återhämtning.
– Visst, vi har flaggat för att sommaren är tuff men det kommer inte att bli bättre genom detta. Man känner sig väldigt överkörd, säger Tillberg och får medhåll från kollegorna.
De påpekar också att Motala kommun tappar i attraktivitet som arbetsgivare när så pass stora beslut som påverkar så många och så mycket tas utan det, enligt personalen, inte förvarnats.