Samtal om människohandel drog fullt hus

Fullmäktigesalen i Folkets hus var fullsatt när det under torsdagskvällen hölls en föreläsning om människohandel och prostitution.

Polisen och författaren Simon Häggström samt Jenny Westerstrand, ordförande i ROKS, pratade om människohandel och prostitution.

Polisen och författaren Simon Häggström samt Jenny Westerstrand, ordförande i ROKS, pratade om människohandel och prostitution.

Foto: Rita Furbring

Motala kommun2019-10-25 17:00

Jenny Westerstrand, ordförande i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (ROKS) fanns på plats tillsammans med polisen och författaren Simon Häggström. Jenny har ägnat många år åt forskning, både när det gäller mäns våld mot kvinnor och människohandel - prostitution.

Enligt henne har formen för prostitution förändrats.

– Det är inte en avgränsad arena, utan en verksamhet som pågår, säger Jenny och förklarar att förr fanns det en bild att det handlade om nedgångna kvinnor som gick på Malmskillnadsgatan. Så är det inte längre.

– Det kan vara tjejer som pluggar eller har jobb, säger hon.

När det handlar om unga flickor är Jennys erfarenhet att de drivs av ett slags självskadebeteende efter att själva ha varit utsatta för sexuella övergrepp.

Hon berättar också att brottslingarnas metoder har förändrats.

– Uppfinningsrikedomen skrämmer och de nya sätt förövarna hittar genom exempelvis nya tekniker att dölja spår.

– Människohandel har så många ansikten, fortsätter Simon Häggström.

Han har i elva år jobbat som kriminalinspektör med frågor som rör människohandel vid Stockholmspolisen och Nationella operativa avdelningen, Noa. Han upplever att många människor saknar kunskap om vad människohandel är och att det  också finns mycket myter.

I sitt arbete möter han såväl utländska kvinnor som svenska högstadie- och gymnasieungdomar, som av olika anledningar, hamnat fel. Men att komma tillrätta med den del av människohandel som rör prostitution är svårt.

– 99 av 100 kan vi inte rädda, vi når inte fram, säger han och fortsätter:

– Att möta den här världen väcker en frustration, vi räcker inte till.

För att ventilera det han varit med om har Simon Häggström gett ut tre böcker. Den senaste, "Flickorna som sprang", är en roman baserad på verkliga händelser.

Under kvällen i Motala hölls även en debatt där Tina Olby från Motala kvinnorjour var moderator. På plats fanns socialnämndens ordförande Maths Andersson (L) samt två representanter från polisen.

Tina Olbys uppfattning efteråt var att såväl kommunen som polisen skulle kunna jobba mer kring ämnet men att resurser saknas. Samtidigt framkom det att det i Motala, under det här året, har lagförts fem personer för sexbrott.

– Det var en mycket engagerad publik och alla satt kvar och lyssnade i nära 2,5 timmar, säger Tina Olby.

Föreläsningen hölls inom ramen för Internationella veckan och var ett samarbete mellan Motala kvinnojour och biblioteket.

Tina Olby, Motala kvinnojour var moderator under debatten i Folkets hus.
Tina Olby, Motala kvinnojour var moderator under debatten i Folkets hus.
Karta: Folkets Hus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!