Sebastians son såg våldsfilm på Ipad i skolan – kräver spärrar

Sebastian Molins åttaårige son fick via en Ipad på fritids se hur en person blev skjuten i huvudet. Nu ifrågasätter pappan starkt varför inte Motala kommun har åtkomstskydd till internet.

Sebastian Molin anser att ipads i skolan borde ha spärrar som säkerställer att barn inte råkar få se klipp med innehåll av våld eller naket.

Sebastian Molin anser att ipads i skolan borde ha spärrar som säkerställer att barn inte råkar få se klipp med innehåll av våld eller naket.

Foto: Rita Furbring

Motala kommun2025-04-03 00:01

– Jag har varit försiktig när det gäller teknisk utrustning från början. Speciellt när det gäller mina barn, säger Sebastian.

I dag används digitala verktyg i Motala kommuns skolor redan från låg ålder, men Sebastian säger att han som vårdnadshavare känner att han inte har något annat val.

– Man blir i princip tvingad att skriva på avtal för surfplattor annars blir ens barn de enda i klassrummet utan, säger han.

Samtidigt, förklarar Sebastian, är det inte är den tekniska utvecklingen han i första hand vänder sig emot utan bristen på kontroll. Att man som vårdnadshavare inte vet vad barnen kan se utöver material som rör skolundervisningen. Han påpekar också att Youtube har 13-årsgräns.

Vi har tagit del av flera länkar som Sebastian Molin skickat, klipp med både naket och våld, som finns på exempelvis Youtube, en sajt som ibland nyttjas i skolundervisningen. Men när det används på fel sätt, utan uppsikt av personal, det är då det kan bli väldigt fel, menar han. 

Det var också vad som hände när ett barn på fritids visade ett klipp, där en person blev skjuten i huvudet, för Sebastians son. 

– Min son berättade direkt när vi satte oss i bilen. Min första tanke var, hur reagerade han på klippet och kommer det att påverka hans mentalitet och verklighetsbild?

undefined
Det är inte den tekniska utvecklingen Sebastian Molin vänder sig emot. Men han upplever en oro som vårdnadshavare att inte ha kontroll över vad barnen i skolan kan råka få se, utöver material som rör undervisningen.

Efter samtal med berörd personal på skolan ska det ha framkommit att det skett liknande händelser tidigare, enligt Sebastian.

Han säger att internetfilter är bra, men att det finns många hål även i de bästa filter. Istället borde hela internet spärras, sedan kan man godkänna de sidor som ska användas av barnen i utbildningssyfte.

Sebastian föreslår även att man i skolundervisningen skulle kunna använda sig av endast lärarens dator i vissa fall, som i sin tur kan visa relevant information för klassen via en projektor. På så vis minskar man ytterligare riskerna att olämpligt material når minderåriga, tror han.

Efter incidenten på skolan har Sebastian mailat Kent Landoff, stabschef på bildningsförvaltningen. Han har förklarat att han tycker att skolan och fritids ska vara en säker plats och att han inte känner sig trygg med att lämna sina barn där om det finns risk att de kan bli förevisade fel material i stängda rum.

"Det är olyckligt att barn får se dessa filmer och bilder. Det finns tyvärr inga filter som klarar av att stänga av barn från allt obehagligt eller farligt", svarar Landoff vårdnadshavaren.

Samtidigt säger stabschefen till oss:

– Det är väldigt få klagomål som kommer in från vårdnadshavare. Sedan kan det finnas de som känner oro men inte hör av sig.

undefined
"Det är olyckligt att barn får se dessa filmer och bilder. Det finns tyvärr inga filter som klarar av att stänga av barn från allt obehagligt eller farligt", svarar Kent Landoff, stabschef på bildningsförvaltningen.

Landoff framhåller att det ingår att skolorna aktivt ska jobba för ett sunt användande av internet.

– Alla vet ju att det finns sidor som inte är bra att titta på, men många av dem stoppas i kommunens brandvägg. Men ska vi stänga ner Youtube så tar vi bort det för gymnasiet, vuxenutbildningen och kanske andra som har det som en del i sin utbildning.

Så det är inte helt enkelt, att bara ta bort det för de yngre?

– Nej det går inte. Då måste man ta bort hela domänen för alla.

Landoff säger samtidigt att det är viktigt att man lär sig hantera internet på rätt sätt redan som ung.

– Där tycker jag att både skola och vårdnadshavare har ett gemensamt ansvar.

Enligt Kent Landoff tittar Motala kommun även på andra system att jobba i, bland annat LanSchool. 

– Det är ett exempel där man kan bestämma vilka sidor som är tillgängliga och då kan varje specifik skola eller lärare gå in och låsa elevernas utrustning.

Inte minst kan det vara bra vid genomgångar, säger han, så att inte elever sitter och tittar på andra sidor och på så vis distraheras av det.

undefined
"Jag har varit försiktig när det gäller teknisk utrustning från början. Speciellt när det gäller mina barn", säger Sebastian Molin.

Enligt stabschefen förs kontinuerliga diskussioner om bland annat LanSchool.

– Men de är rätt dyra de här systemen och ger de en falsk säkerhet? Funderar han.

Samtidigt finns en annan aspekt som kan bli problematisk om åtkomsten på internet begränsas, menar Kent Landoff. Det är att skolans utrustning också ska vara hjälpmedel för skolarbete för de barn och ungdomar som inte har tillgång till utrustning hemma. 

Något konkret beslut att byta system finns inte i nuläget, enligt stabschefen.

Han lyfter också att Skolverket och skolministern vill minimera digitala verktyg bland barn i de lägre åldrarna. 

– Man har tagit bort de digitala nationella proven för årskurs tre, som var tanken från början och på förskolan har man sagt att man vill undvika digitala verktyg helt och hållet. Det är lite ditåt vi går nu, bland de yngre barnen och eleverna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!