Anna: "Kvittot på min känslomässiga resa"

Anna Nyblin Bruman från Motala debuterar som författare. Detta med en bok där hon blandar recept med berättelser från sex olika kvinnor.

Anna Nyblin Bruman debuterar med bakboken "Mammas recept".

Anna Nyblin Bruman debuterar med bakboken "Mammas recept".

Foto: Jennifer Mayer

Motala kommun2019-11-16 13:00

Boken, som är en blandning av recept och kvinnoberättelser, är en hyllning till receptboken från förr och barndommens bakupplevelser med sin mamma.

– Du vet en sån här gammal receptbok där mamma skrev ner alla sina recept, förklarar författaren och hämtar sin mammas gamla receptbok och läser högt från en nött sida:

– Sickans kåldolmar står det här. Men vem var Sickan? Det vet man ju inte.

Hon förklarar att recepten i sig är beprövade och välanvända, men menar att det är just historierna bakom recepten som är det intressanta.

– Dels vill jag ju se vad andra människor har för recept i sina skattkistor där hemma. Men framförallt vill jag höra deras historier och berättelser.

Nu har hon Anna därför valt att göra en modernare variant på den klassiska hemskrivna receptboken. Boken är uppdelat i sex olika delar, där lika många kvinnor har fått bidra med recept och historier.

– Min del bygger på mammas recept. Sen har varje kvinna fått en del var där de fått berätta sina historier, men där jag skrivit ner det.

Anna berättar att drömmen om att skriva en egen bok alltid har funnits hos henne.

– Det handlade bara om att hitta vad jag skulle skriva. Och sen att våga.

Osäkerheten är något som har speglat en stor del av Annas liv och något som hon beskriver som ett släktdrag.

– Mamma hade många drömmar, men hade inte modet att slutföra dem. Det är mycket jag inte vågat i mitt liv och det är kopplat till hur hon var.

Efter några års känslomässig turbulens, där Anna bland annat förlorade sin mamma och genomgick en skilsmässa, kom förändringen.

– Jag kände att om jag inte gör det här och jag sen dör, vad har jag då gjort med mitt liv, säger hon och fortsätter:

– Så jag bestämde mig för att göra den här boken.

I slutet av september 2018 påbörjade hon projektet som blev en känslomässig berg- och-dalbana.

– Det är mycket kärlek bakom boken, men också en hel del sorg. Det blev så sammankopplat till mammas död och minnet efter henne. Och att trotsa arvet och våga stå upp för mig själv.

I november, drygt ett år efter att hon påbörjade projektet kunde hon för första gången bläddra i sin bok.

– Det spelar egentligen ingen roll om boken säljer eller inte. Boken är ändå kvittot på min känslomässiga resa, att jag vågade. Vem har en egen bok stående i sin bokhylla, säger hon och skrattar.

Bakboken blandar recept med berättelser från sex olika kvinnor.
Bakboken blandar recept med berättelser från sex olika kvinnor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!