Det ska ha varit strax före klockan 14 på fredagseftermiddagen som kvinnan i 90-årsåldern fick påhälsning i hemmet av en yngre kvinna. Denna sade sig vilja låna telefonen, och det fick hon, berättar polisens presstalesperson Monica Bergström.

– När det var gjort lämnade hon lägenheten. En liten stund efteråt upptäcker anmälaren att en väska saknas. I den här väskan fanns det bland annat en plånbok, med kontanter och bankkort, med mera.

Polisen har under eftermiddagen varit på plats hos kvinnan som bor i centrala Motala, och tagit upp hennes anmälan. I nuläget har de dock ingen misstänkt för brottet – som följer välbekant mönster.

– Det här är ju ett av de klassiska tillvägagångssätten. Någon ringer på för att be om vatten, att få låna telefonen, alternativt att man utger sig för att vara hantverkare eller liknande. Det är tarvliga brott, säger Monica Bergström.

Hur ska man tänka då, om man ändå vill hjälpa någon som vill låna telefonen till exempel?

– Ja, hur ska man tänka? Det är jättesvårt att svara på. Men man ska ju vara jätteförsiktig, och vara väldigt noggrann med vem man släpper in hemma. Men som alltid är det väldigt lätt att säga det när man sitter här. När man vill hjälpa till och känna att man kan göra något för någon annan, så blir man utnyttjad. Det är väldigt svårt att värja sig från de här brotten, säger Monica Bergström.