Alliansen vill satsa på stora förskoleenheter

Den tidigare inriktningen om småskaliga förskolor med få avdelningar är på väg att ändras. Nu vill Alliansen satsa på stora enheter.

Alliansen vill se större förskoleenheter.

Alliansen vill se större förskoleenheter.

Foto: Janerik Henriksson/TT, Anders Törnström (arkivbilder, montage)

Motala kommun2019-11-15 06:00

Motalas många små förskolor är ett problem tycker Alliansen. På flera sätt menar de att småskaligheten skapar problem, framför allt ekonomiskt.

– Vi har 43 förskolor i Motala. Om man exempelvis tittar på köken så ska de bemannas och det ska köpar in varor till en mängd olika enheter. Om vi då skulle ha färre, större enheter skulle man kunna samordna kostnaderna, säger bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson (M).

Också personalresurserna inom förskolan skulle kunna nyttjas bättre om det var större enheter menar han.

– Därför ser vi nu över möjligheterna att bygga ut mindre enheter eller kanske slå ihop verksamheter, säger Mark Henriksson.

Han menar att de större enheterna kan byggas på ett sådant sätt att det ändå skapas små hemvister som barnen hör till och att det inte är fråga om att alla barn ska spridas över hela förskolan.

Förra styret har en tydlig ambition att förskolorna skulle ligga nära barnens hem. Är ni beredda att öka avstånden?

– Vi har svårt att hitta personal och det är tufft ekonomiskt. Då kan vi behöva göra avvägningar. Om det innebär att man på landsbygden får åka några kilometer extra så får det bli så, säger Mark Henriksson.

Solidariskt Motala tog också ett principbeslut under sitt styre att inte bygga enheter som är större än fyra avdelningar. Det är dock en ökning från deras tidigare ambition om att inte ha verksamheter som har fler än två avdelningar, en inriktning som sedan fick ändras till tre avdelningar för att klara öppettider och att kunna hitta vikarier. Motiveringen från Solidariskt Motala att begränsa antalet avdelningar handlade om att skapa trygghet för barnen.

– Jag tror inte att barnen upplever en större förskola som otrygg. Man kan bygga de så att det inte behöver kännas så stort, säger Mark Henriksson och fortsätter:

– Med tanke på kommunens ekonomi och problem med kompetensförsörjningen i förskolan så finns det inga möjligheter att bygga små enheter. Det är en missriktad välvilja att förorda det och då har man nog inte satt sig in i hur man kan bygga på andra sätt i dag.

Han säger att Alliansen nu ska lyfta frågan om att riva upp principbeslutet om max fyra avdelningar. Hur många avdelningar per förskola som de förordar vill han dock inte säga.

Råssnäs nya förskola blir åtta avdelningar. Är det en stor enhet enligt er?

– Utifrån demografin där så är åtta avdelningar en bra storlek, säger Mark Henriksson.

Alliansen vill se större förskoleenheter.
Alliansen vill se större förskoleenheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!