– Det här beslutet har växt fram, säger kommunalråd Mark Henriksson (M).
Men, under MVT:s valdebatt i höstas räckte alla partier upp handen på frågan om vilka av dem som kunde garantera en ishall, någonstans, under mandatperioden. Vi visar klippet.
– Jag förstår att många anser och tycker att det här är att vi frångår våra löften och till viss del har man rätt, säger Mark Henriksson efter videons slut.
Han konstaterar dock att Samverkan hela tiden varit tydliga med att de vill ha en ishall vid riksväg 50. Prisbilden som senare presenterades var det som fick dem att tänka om.
– Att lägga den mängden pengar på ett projekt är inte försvarbart i de tider som vi är i nu. Men jag förstår invändningen, absolut.
Borde ni inte ha vetat om, eller i alla fall anat, att ni skulle riskera att landa i detta beslutet?
– Nej, det skulle jag inte säga faktiskt. Ränteläget och världsläget har förändrats sedan dess, säger Marcus Lejonqvist (SD) och lyfter att Samverkan har "ansvar över många kommuninvånare, inte bara över att bygga en hall".
Är inte det något som man måste ta höjd för, att tiderna kan förändras?
– Absolut har man med en långsiktighet i en kalkyl, säger Mark Henriksson, men lyfter äver att projektet skulle behöva lånefinansieras och villkoren där förändrats.
Hade inte befintlig plats varit bättre än ingen hall alls, med tanke på löftet?
– Det är fortfarande en stor investering på befintlig plats. Vi har mycket annat att se över i kommunen, inom skola, vård och omsorg, som måste prioriteras före, säger Marcus Lejonqvist.
Utmed riksväg 50 ville Samverkan dessutom bygga ett sammanhållet idrottscenter, påpekar Mark Henriksson. Ishall på befintlig plats skulle bara skapa mervärde för bandyn, menar han.
– Vi tappar de andra delarna som gjorde att vi gick fram med projektet.
Mark Henriksson säger att han förstår bandyns behov, men att Samverkan ändå inte ser att ishallsprojektet kan göras i nuläget. Han menar att projekt som Vätternskolan och Trollsländans förskola, behöver prioriteras. Varför bristfälliga lokaler inte åtgärdats tidigare mandatperioder kan han inte svara på, men konstaterar att Samverkan nu satsar på bland annat skollokaler.
Du har varit kommunalråd två mandatperioder. Hade ni kunnat göra mer, tidigare?
– Vår ambition har hela tiden varit att vi behöver ta höjd för reinvesteringar och göra nya investeringar, men det tar lite tid. Jag vet inte om vi hade kunnat vara snabbare eller inte.
Kommer kommunen någonsin ha råd med en ishall?
– Det är en fråga som vi får titta på framöver, men vårt fokus nu ligger på att säkerställa de investeringar som är absolut nödvändigast, säger Mark Henriksson.
Är det här ett sätt att ge upp ishallsprojektet?
– Vi ser att det är viktigt att få ett bra besöksmål i Varamon så vi skulle gärna se att man kan bygga någonting där, men inte just nu, säger han.
– Någon gång i framtiden kan man nog se en hall, men jag kan inte säga när, fyller Marcus Lejonqvist i.
Samverkan och L har klargjort att de vill göra insatser för att behålla nuvarande isstadion, sett ur ett tioårsperspektiv. Vad det innebär konkret och vad som därefter händer kan Mark Henriksson inte svara på, men framhåller att ambitionen ännu är en anläggning vid riksvägen.
Han fastslår:
– Jag förstår att det är mycket upprörda känslor och att folk tycker att det här är ett dåligt beslut, men sett ur ett större perspektiv och med tanke på vad vi har att hantera är det ändå ett beslut som jag står för.