Beslutet i samhällsbyggnadsnämnden togs emot med glädje och, vad man kan ana, en stor utandning i Motala Båtklubb. Risken för att bli av med mark och tvingas flytta uppställningsplats ses som ett avslutat kapitel.
– Idag känns det som en stor befrielse att vi själva kan utveckla verksamheten för klubben och ser framtiden med tillförsikt, säger Lars Löfgren.
Klubben har jobbat hårt med frågan, anlitat experthjälp och hela tiden verkat för klubbens möjligheter för utveckling och framtidstro.
– Orsaken till att kommunen avslutade processen är egentligen något som var nedskrivet i den markanvisning som byggbolaget fick. Där stod att båtklubben och kommunen måste vara överens. Och det är den vi hävdat och stött oss på hela tiden. Och det är den som gjort att hela projektet är avslutat, säger Benny Nilsson.
– Jag kan bara hålla med, det känns jätteskönt. Nu kan vi blicka framåt och utveckla klubben istället. Detta har tagit mycket tid, kraft och även ekonomi för klubben, säger Tommy Karlsson.
Båtklubben blev erbjudna ersättningsmark för uppställnings- och parkeringsyta. Men orsaken till att de inte kunde acceptera den kan ses som enkel.
– Den mark som vi blev anvisade, i förhållande till den mark vi skulle blivit av med, är bara hälften så stor, säger Lars Löfgren och tillägger att även om deras nuvarande området kan tyckas onödigt stort är det inte så.
– En varm sommardag ska alla trailrar och båtvagnar få plats och till det 300 bilar. Skulle 50 procent av vår yta försvinna får det inte plats.
Tommy Karlsson tillägger att det också skulle bli dubbla områden, och inte ett sammanhängande som idag.
– Då får man bekymmer med vagnar och båtar att köra mellan. Det är utanför grindarna och allmän väg för att ta sig dit, säger han.
Bostadsprojektet har av många setts som positiv stadsutveckling men som nu stoppas. Vad vill ni säga till dem?
– Vi vill ju utveckla klubben och kan inte ta ansvar för var det ska byggas och inte byggas bostäder. Vi har ett uppdrag från våra medlemmar att värna klubbens framtid och det är det vi har gjort, säger Lars Löfgren.
– Jag tycker också att det är fint med sjönära läge. Men absolut inte på en båtklubb eller någon annan verksamhet som man slår sönder, säger Tommy Karlsson.
Är det risk att båtklubben kan ses som bakåtsträvare?
– Kanske är det så, jag vet inte. Inte bland båtfolk och våra medlemmar i alla fall. Det är många som tycker att vi lyckats och vi har fått många ryggdunkar för att vi jobbat med detta, säger han och tillägger att ryggdunkarna kommer från långt många fler än deras egna medlemmar.
Hur går ni vidare nu?
– Nu ska vi blicka framåt och ta nya tag. Nu behöver vi inte lägga krut på det här mer. Vi har vissa tankar och idéer, säger Tommy Karlsson.
Benny Nilsson berättar om en gammal idé för området.
– Redan 1978 ritade kommunen en utbyggnad av hamnen och det var just där de hade tänkt att bygga hus, säger han och tillägger att om det blev verklighet skulle det ge cirka 180 båtplatser.
Det skulle kräva ett stort arbete med en ny pir och att man gräver ur sand som i sin tur, enligt båtklubben, skulle kunna användas till en badstrand. Om det är den visionen klubben har idag eller inte nämner de inte just nu.
– Men vi vill ju växa. Vi har en båtplatskö till klubben. Så vi behöver expandera istället för att krympa klubben, säger Tommy Karlsson och avslutar:
– Vi i klubben vill växa ihop med staden. Vi ska växa tillsammans med Motala kommun, för vi är ju en sjöstad.