Färre lärare ser ut att behövas till hösten

Färre elever i Motala tätort kan leda till att antalet klasser minskas ner till hösten. "Då är det lärare som måste sluta", meddelar bildningschef Anders Pantzar.

Enligt ett förslag, som bildningsnämnden ska fatta beslut om i december, ska Södra skolans högstadium flytta till Zederslundsskolan till höstterminen 2024. Som det ser ut nu kommer färre högstadieklasser att startas i Motala tätort – och färre medarbetare kommer därför att behövas.

Enligt ett förslag, som bildningsnämnden ska fatta beslut om i december, ska Södra skolans högstadium flytta till Zederslundsskolan till höstterminen 2024. Som det ser ut nu kommer färre högstadieklasser att startas i Motala tätort – och färre medarbetare kommer därför att behövas.

Foto: Thomas Augustsson/Sofia Axelsson

Motala2023-11-23 05:00

– Vi har inte mer elever.

Det är den anledning som bildningschef Anders Pantzar ger.

– Dels hade vi tomma platser förut, dels har Kunskapsskolan startat upp med sin verksamhet. Det är klart att vi tappar elever då.

undefined
Anders Pantzar, bildningschef i Motala kommun, lyfter Kunskapsskolans etablering som en anledning till att eleverna i högstadiet minskar. Men kommunen hade tomma skolplatser även innan dess.

I dag finns 13 stycken årskurs 7-klasser i tätorten, fördelade på de fyra högstadieskolorna. Som det ser ut nu kommer klasserna, till hösten, att minskas ner till sammanlagt nio stycken.

Enligt ett förslag, som bildningsnämnden ska fatta beslut om i december, ska antalet högstadieskolor i tätorten också bli färre. Det är Södra skolans högstadium som föreslås flytta till Zederslundsskolan till höstterminen 2024.

– Vi vill hellre betala för lärare än för lokaler. Det är ett mantra man får ha, för det är det som det är frågan om, att välja vad vi vill lägga pengarna på, konstaterar Anders Pantzar.

undefined
Södra Skolan är en av Motala tätorts fyra högstadieskolor. Men, enligt ett förslag ska högstadiet flytta till Zederslundsskolan till höstterminen 2024.

Samtidigt kan det bli tal om besparingar även på personal, om prognosen kring högstadieeleverna visar sig stämma.

– Då är det lärare som måste sluta, men då plockar man i första hand sådana som inte är behöriga, säger bildningschefen och framhåller att man är "nästan säkra" på att inga fast anställda lärare kommer att beröras.

Däremot kan det även för behöriga lärare bli tal om omplaceringar, ifall de behövs på en annan skola än deras nuvarande.

– Men det vet vi inte heller innan pusslet läggs.

Hur många obehöriga högstadielärare berörs till hösten?

– Om man tar bort en klass är det ungefär två lärare, mellan tummen och pekfingret, säger Anders Pantzar, men förklarar också att ett mer djupgående arbete behöver sättas i gång innan det går att svara på den frågan mer exakt.

Har lärarna fått den här informationen?

– Vi har tagit upp det på samverkan och lärarfacket vet det här. Vi har pratat med nämnden också naturligtvis.

undefined
Anders Pantzar, bildningschef i Motala, berättar att det minskade behovet av medarbetare i tätortens högstadieskolor inte ska påverka behöriga, fast anställda lärare. I första hand är det obehöriga lärare som riskerar att drabbas.

För Motala kommun kan det bli ett sätt att öka andelen behöriga lärare, konstaterar Anders Pantzar. Han konstaterar att Motala redan ligger högre än rikssnittet när det gäller behörig skolpersonal, men att man vill nå ännu högre.

– Av alla som jobbar i skola är någonstans runt 75 procent behörig personal.

Ser du någon risk för att medarbetare ska söka sig bort från kommunen, och kanske framför allt de som är obehöriga, av oro för sina tjänster?

– Det skulle kunna vara så, säger bildningschefen och konstaterar att kompetensförsörjningen är något som kommunen kommer få jobba mycket med under många år framåt.

Skolgårda skola är en av i dag fyra högstadieskolor i Motala tätort.
Skolgårda skola är en av i dag fyra högstadieskolor i Motala tätort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!