Riksbyggen ska bygga 170 bostäder i Djurkälla och en privat fastighetsägare har fått tillåtelse att etablera småhustomter längs Lemundavägen. I anslutning till dessa äger kommunen en fastighet, Illersjö 1:3, som köpts för att möjliggöra fler tomter i området.
Nu har kommunstyrelsen gett samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att ta fram en detaljplan för området.
– Det är ett spännande område. Bland annat har vi den mark som Riksbyggen har velat exploatera, säger kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M).
På kommunens mark beräknas 45 villatomter komma till. Där tror oppositionsråd Elias Georges (S) att "många kommer att vilja bosätta sig".
– Det är ett kanonläge. Det innebär också att vi bygger staden norrut och förtätar och kopplar ihop området med övriga staden, säger han.
Det var en enig kommunstyrelse som fattade beslutet om att ta fram en detaljplan för området, med undantag för SD som avstod från att delta. Marcus Lejonqvist (SD) förklarar partiets ståndpunkt:
– Det här är ett projekt som vi har kollat länge på och vi har haft bra diskussioner i styret, men vi kom inte i mål tillsammans så vi kom överens om att vi SD skulle avstå från att vara med i beslutet. Det beror på att vi inte tycker att det är rätt ställe att exploatera för bostäder på. Dels har det höga kulturvärden och dels ska vi undvika att bygga på åkermark så mycket som möjligt.
Mark Henriksson i sin tur lyfter att samhällsbyggnadsnämndens positiva planbesked har gjort att intressenter har värvats och i sin tur gjort markförvärv.
– Att då bryta processen är inte görligt och skulle skicka fel signaler, så vi tycker att det här är ett bra projekt för Motala, säger han.
Kan det bli aktuellt att köpa fastigheter från privata fastighetsägare?
– Översiktsplanen pekar ut en expansion och i och med det finns det möjligheter att gå vidare, men i nuläget har vi inte någon diskussion om att jobba oss vidare längre ut, säger Mark Henriksson.
Han framhåller att projektet är i ett tidigt skede och att fokus nu är att arbeta fram detaljplanen. Hur tidsbilden ser ut kan han inte svara på.
– Min tro är väl att det här kommer att bli ett utmanande projekt. Vi kommer att arbeta fram detaljplanen och sedan får vi se, det är som Marcus säger ett område med natur- och kulturvärden. Men själva detaljplaneprocessen, där är vi snabba.