Besök hos vädergudarna, SMHI

Sol? Regn? Blåst? Vilket väder ska det bli? MVT begav sig till SMHI i Norrköping för att få klarhet i saken.

Sandra Andersson har varit meteorolog på SMHI i två år.

Sandra Andersson har varit meteorolog på SMHI i två år.

Foto: Anders Törnström

Motala2014-06-30 08:59

Från Platensgatan 3, via Mjölby och förbi Linköping. Med rosor på kinden och solsken i blick närmar vi oss målet, sakta men säkert. Snart ser vi den på långt håll. Den stora, vita kupolen med texten SMHI på. Den skojfriska redaktionen gick förstås loss när vi fick uppdraget att åka till hit. "Fråga om de arbetar för högtryck?"

Efter en timmes bilfärd är vi framme, fotograf Törnström och jag. Ur ur bilen och in i värmeböljan som sköljer över oss i Norrköping. Innuti ett rött, avlångt tegelhus med gula markiser håller de till. Men vi blir lite osäkra över var ingången finns och beslutar oss för att söka upp en karta. Med bestämda steg tågar vi sedan in genom entrén, laddade till tänderna och förväntansfulla över vad som kommer att möta oss.

Till höger ligger receptionen, till vänster uppe i taket hänger två tv-skärmar. Där visas tid, datum och en snurrande jordglob. Plötsligt byts skärmmotiven ut till dagens alla väderleksrapporter som går i ultra rapid.

En ung tjej klädd i jeansshorts, randig tröja och bruna sandaler kommer gåendes.

– Hej! Sandra Andersson heter jag, jag är meteorolog här. Följ mig, så ska jag visa er var vi sitter.

Vi skyndar efter. Lufsar upp för trappa efter trappa. Högst upp ska vi tydligen.

På deras kontor råder en tropisk värme. Just nu renoveras hela huset, så ventilationen fungerar inte som den ska. Alla fönster står öppnade på vid gavel, men de är vindstilla ute, så det hjälper föga.

Sandra Andersson är 24 år och har arbetat på SMHI i två år. Hon kommer från Skoghall som ligger på Hammarö, strax söder om Karlstad. Är utbildad vid både Lunds- och Köpenhamns universitet. Hon berättar att kontoret är indelat i två delar. En statlig och en affärsinriktad. Längst bort, i ett av hörnen, sammanställs väderprognoser från grunden.

Vid Sandras arbetsplats står tre datorer som visar kartor, tabeller och siffror i olika färger.

– Här kan vi se hur vädret kommet att blir de kommande dagarna, säger Sandra Andersson och fortsätter:

– Vi kan ställa en preliminär prognos i 10 dagar framåt, men mest tillförlitlig är förstås den som vi ställer de två närmsta dygnen.

På sommaren vill många ha sol och en klarblå himmel. Men att ställa prognoser över sommaren är inte det lättaste.

– Under sommaren är det ofta sol på morgonen. Då är det svårt för oss att se på vår radar och satellit var moln och regn väntas dyka upp. För det styrs av värmen och luften, säger Andersson.

En av datorerna på Sandras skrivbord, visar fyra olika prognosmodeller. När en ny väderprognos ska presenteras väljer man ut den av modellerna som är mest representabel.

– Vi kollar noga hur vädret ser ut just nu. Jämför de olika modellerna och hur prognoserna har utvecklats från utgångsläget. Vädret har inget minne, brukar vi säga.

Sandra Andersson berättar att dem flesta väderförändringar kommer västifrån. Små förskjutningar kan ske, i synnerhet under sommaren. Därför är det osäkert att ställa en prognos tio dagar framåt i tiden, menar hon.

– Här på SMHI försöker vi ge en bild av hur vädret blir framöver. Men vi kan aldrig vara helt säkra. Högtryck kan bli lågtryck, säger Sandra.

Vad tycker du om väder-appar?¨

– Väder-appar gör ju bara nedslag, rakt där man bor. De läser inte av det som finns runtomkring. Därför är det alltid bra att läsa meteorologens kommentar vid sidan. Man ska ha i åtanke att det alltid finns risk för skurar när småmoln växer fram, säger Sandra Andersson.

SMHI står för Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut. De har lokalkontor i Norrköping, Göteborg, Malmö, Stockholm och Sundsvall. De är bemannade dygnet runt.

Hos SMHI i Norrköping finns tre radiostudios, där meteorologerna turas om att rapportera live till lokala sändningar i P1 och P4. De gör även väderfilmer till NT24, dagligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om