– Personalen inom hemtjänsten gör ett fantastiskt arbete.
Socialdirektör Pernilla Thunander är mycket nöjd med personalens insatser i coronatider. Samtidigt är hon medveten om att hemtjänsten är en utsatt grupp.
– Det ser tyvärr ut så här runt om i landet. Människor ser bilder från intensivvårdsavdelningar med personal i skyddsutrustning och tror att det är så det ska vara. Det är svårt att ändra den bilden, säger hon.
Personal upplever att de anklagas för smittspridning. Vad säger du om det?
– De är verkligen inte smittspridare. Genom att följa de rutiner som finns har man hindrat spridning av corona, men också maginfluensa och vanlig influensa.
Diskussionerna återkommer dock om skyddsutrustning. Pernilla Thunander påpekar att man följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.
– Som det är nu har vi tillgång till den skyddsutrusning som vi behöver, men om det skulle bli en extrem topp då kan vi hamna i samma läge som flera andra kommuner, säger hon.
Det kommer reaktioner om att ni inte har munskydd hos alla brukare. Varför är det så?
– Vi har rutiner att man ska hålla distans och om brukare visar symtom så ska man ha skyddsutrustning. Det är så rekommendationerna ser ut, säger Pernilla Thunander.
Hur hanterar ni den oro som finns bland personalen?
– Det är klart att det finns oro och vi försöker följa och se vad vi kan göra för varje individ. Alla är olika, men vi försöker säkra upp med tydliga rutiner och att det finns folk att fråga, säger hon och fortsätter:
– Sedan har vi inte haft så många fall i Motala, så har man tänkt att det snart kommer och när det inte gör det blir det ett vakuum. Då uppstår oro.
När det finns konstaterad smitt bland brukare eller personal finns önskemål om att få testa sig. Får man det?
– Det är cheferna som avgör vilka man ska ansöka om testning för. Men att testa hela personalgrupper går inte. Man måste uppvisa symtom för att testas, säger Pernilla Thunander.
Det kommer reaktioner på att personal flyttas mellan grupper. Varför gör ni det?
– Det är inget nytt. Så har vi jobbat hela tiden att om det är medarbetare som saknar uppgifter så kan de få hjälpa till på andra ställen. Men har vi konstaterat smitta så minimerar vi antalet personal som träffar den brukaren, säger Pernilla Thunander.