– Det är viktigt att ha vass kniv på tröskan. Det är A och O nästan, säger Håkan Gillheimer på Gillorps gård utanför Fornåsa.
Håkan Gillheimer och hans bror Bengt Andersson har just påbörjat skörden av oljelinet. I år är skörden tidigare än vanligt så i just deras fall har inte det prövat tålamodet. I så fall var det säkert mer tålamodsprövande att tröskan inte fungerade som den skulle och en serviceman från Lantmännen fick kallas ut och göra om några grundinställningar. Allt är datoriserat så det är inte att tänka på att skruva i tröskan själv.
Till slut kommer de igång.
– I år har vi 30 hektar oljelin, säger Håkan.
Odlingarna är fördelade på åkrar kring gårdarna Gillorp och Söräng. I tröskan samlas linfröna i en tank som sedan kan tömmas i en traktorvagn innan de körs till Gillorp där spannmålstorken finns.
Oljelin är en bra gröda att odla. Den behöver själv inte särskilt mycket gödsel och är bra för jorden så att det efter skörden går att så höstvete på samma åker.
– Det brukar alltid bli ett bra vete efter lin, säger Håkan.
Dessutom är det ekonomiskt bra att odla lin.
– Oljelin har haft bästa priset i höst. Det har varit den gröda som betalar bäst av det vi odlar här i alla fall, säger han.
Med lin är det svårt att se om det kommer att bli en bra skörd förrän efter tröskningen.
– Vi vill gärna ha över 2 000 kilo per hektar, säger han.
Linhalmen säljs till en granne som lejer någon att pressa den. Sedan används den som bränsle i halmeldning.