– Förr gjorde vi så att vi placerade ut eleverna efter förstahandsval och kvarvarande elever fördelades sedan utifrån sina andra- och tredjehandssval, säger Landoff.
Det var metoden fram tills att Skolväsendets överklagandenämnd kom in och satte stopp. Nu används istället ett system som jämför elever utifrån en rad turordningsregler som kommunen tagit fram.
Systemet räknar ut vilken elev som har störst rätt till vilken skola, samtidigt som det tar in den rangordning vårdnadshavarna gjort.
– Alla elever placeras på en skola inom rimligt avstånd, säger Landoff.
Med "rimligt avstånd" menas en skola som ligger inom 3 km från hemadressen för förskoleklasselever och 5 km för elever på högstadiet. Men det har blivit vanligare att folk önskar en skola utanför de gränserna.
– Fler väljer i dagsläget en annan skola än den som är närmast jämfört med för 5-10 år sedan, säger Landoff.
Att välja en skola som ligger utanför det "rimliga avståndet" kan leda till att eleven inte får sitt förstahandsval. Då majoriteten önskar den skola närmast hemmet och då har "första tjing" i systemet. Detta menar Landoff att man inte ska lägga för mycket vikt vid och uppmanar vårdnadshavare att önska den skola de tror passar deras barn bäst.
– Det är viktigt att alla föräldrar gör ett aktivt val. Då ökar chansen att man får sitt förstahandsval väsentligt. Vi tror att eleverna klarar sig bättre om de får gå på den skola de faktiskt vill gå på. Vilket är syftet med det fria skolvalet.
Även om man söker en plats på en fristående skola ska valet registreras i kommunens system. Friskolor utgår oftast ifrån kötid och syskonförtur när de antar elever. Detta är fallet på de två fristående skolorna i Motala. Genomförs inget val placeras barnet på en kommunalskola inom rimligt avstånd och där det finns platser kvar.
Förra året fick 95 procent av förskoleklasselever som sökt kommunal skola sitt förstahandsval. Det blev då 24 elever utav 470 som fick en plats på någon av sina andra alternativ.
Av de sökande till en kommunal högstadieskola fick 89 procent av de blivande sjundeklassarna sitt förstahandsval. Totalt var det 40 stycken utav 367 som inte fick det.
Hur reagerade de som inte fick sitt förstahandsval förra året?
– Det har varit vårdnadshavare som överklagat till nämnden för att de inte fått som de vill. Men det är inte för att vi har gjort fel i processen, utan främst för att de inte fått som de velat.
Skolvalet i år stänger söndag den 19/1 och antagningsbeskedet kommer i mars.