2013 bestämde kommunen att Motala behöver en stadsfestival, precis som finns i många andra städer. För att få till ett arrangemang tog man in en konsult som skötte tillståndssökningar och höll ihop planeringen. Ett par förslag om hur arrangemanget skulle se ut kom in, men till slut föll kommunen för en lösning från Josef Soners bolag TomHugo AB om en gemensam satsning från stadens krögare.
– Diskussionerna som fördes gällde då att vi ville ha ett öppet arrangemang. Då hade vi haft lite olika festivaler som hade varit stängda och det hade inte fungerat så bra, säger kommundirektör Peter Ingesson.
Det året lade kommunen 350 000 kronor varav en del gick till konsultbolaget och resterande gick till krögarna. Vid en utvärdering insåg dock kommunen att krögarna kunde sköta tillståndssökningen själva och att man kunde spara in konsultarvodet. 2014 betalades därför ut 250 000 kronor till Josef Soners bolag. Att man betalat ut pengar till ett enskilt företag har väckt reaktioner.
Hur kommer det sig att ni betalat ut pengar till bara en enskild krögare?
– I praktiken har det blivit så. När vi började var det en sammanslutning av företag som gjorde det här tillsammans, men sedan dess har de blivit färre, säger Peter Ingesson och fortsätter:
– Vi uppfattade då att vi gjorde rätt, men nu har vi ändå sett att upplägget har ändrats. Vi har också fått synpunkter från andra som vill göra liknande arrangemang och därför ser vi nu över det här.
Josef Soner själv förklarar att kommunen velat ha en stabil motpart och att det då varit enklast för honom själv att använda sitt bolag, särskilt som det varierat mellan åren vilka krögare som deltagit.
– Det är jag som tar risken, men det gör jag för att jag tror på det här. Men jag får inga extra pengar för det, säger han.
2015 och 2016 betalade kommunen också ut pengar till Josef Soners bolag för att arrangera stadsfestivalen. I år blir det dock inga pengar. En anledning är reaktionerna från andra om orättvisor.
– Från början ville vi bara se till att det skulle bli ett arrangemang. Nu när det finns flera som är intresserade ser vi att kommunen får en annan roll, säger Peter Ingesson.
Andra stora arrangemang som Vätternrundan får stöd genom insatser, exempelvis avspärrningar. Men Stadsfestivalen stöttade ni med pengar. Varför gjorde ni så där?
– Vi tittade på möjligheten att stötta dem med insatser, men det som behövdes var ganska små insatser och då blev det istället att man gick in ekonomiskt, säger Peter Ingesson.
Kommunen har gett Tillväxt Motala i uppdrag att ta fram en evenemangsstrategi. Där vill man ha en plan för vilka evenemang som kommunen ska sponsra och vad sponsringen ska bestå.
– I dag finns många som är intresserade och då vill vi veta att vi satsar på rätt delar. Vi måste nyttja resurserna rätt. När det här avtalet slöts så fanns bara en intressent, säger Peter Ingesson och fortsätter:
– Nu skulle jag vilja påstå att det blir mer rättvist. Vi ska inte köra på i gamla hjulspår längre.
Ansökningarna från olika arrangörer har ökat rejält och kommunen har i dag svårt att hålla koll på alla önskemål, särskilt som de kan komma in till flera olika förvaltningar.
– Det är inte bra för någon att det är så otydligt. Det är rörigt både för oss och de sökande. Risken är att det blir först till kvarn som gäller, säger Peter Ingesson.