Förnamn till barn döms extra hårt – så granskas din namnansökan

Efter att ha funderat länge på vad din lilla skatt ska heta har du äntligen skickat in namnansökan till Skatteverket. Men vad händer egentligen sen?

Skatteverket bestämmer vad man får ge för namn till sina barn. Efter någon vecka får man som ny förälder hem en namnblankett som ska fyllas i.

Skatteverket bestämmer vad man får ge för namn till sina barn. Efter någon vecka får man som ny förälder hem en namnblankett som ska fyllas i.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2025-02-11 20:00

Som ny förälder får man hem papper om att det nu är dags att registrera de namn man vill ge sitt barn. Men det kan vara mycket att tänka på. Passar namnet hela livet? Ska vi döpa henne efter farmor? Ska vi hitta på något eget? Fungerar det med efternamnet? Men även om man bestämt sig är det inte säkert att ansökan blir godkänd.

– Det finns en personnamnslag och där finns en paragraf för förnamn. Det man tittar på när det kommer in en ansökan är de hinder som kan finnas, säger Philip Mörner på Skatteverket.

I en artikel berättade vi nyligen om Motalafamiljen som inte får döpa sin son till Bullen. Myndigheten har tre punkter som man kollar på: om namnet väcker anstöt, kan väcka obehag för personen som bär det eller om det finns annat skäl till att det är olämplig som namn.

– Att väcka anstöt är ju väldigt ovanligt att namn gör. Det skulle ju vara om det var en ren svordom eller något sådant.

Han tillägger att namn på andra språk kan falla in under denna kategori. Även om de inte översätts till något dåligt så kan det låta som något opassande.

– Obehagskriteriet ska man bedöma lite skarpare när det gäller barn. En vuxen person som ansöker om ett namn har rimligtvis klart för sig vilket obehag som kan uppstå. Men för ett barn kan det vara svårare att hantera negativa reaktioner från omgivningen. 

undefined
Skatteverket bedömer alla namnansökningar som kommer in till dem. Vissa anses inte vara lämpliga som förnamn.

Gällande det sista kriteriet så kan Skatteverket använda sig av Institutet för språk och folkminnen som en remissinsats då de är namnexperter.

– Då kan det vara något som har med namnskicket att göra, alltså vad som betraktas som ett namn. Cykelpedal till exempel, det är kanske inte så svårt att uttala, men det är inte ett namn.

Varför spelar det roll vilka namn man har när det bara är ett som är tilltalsnamnet?

– Tilltalsmarkeringen är egentligen bara en tjänst, det förändrar inte namnets juridiska status. Säg att man heter Maria Lotta Eva, den personen kan bara ringa in och säga att man vill flytta markeringen. Det är inga problem, eftersom alla tre är likvärdiga. Väljer man ett tredje förnamn som är dekorativt eller lite roligt så är det ingen skillnad från tilltalsnamnet.

Varför godkänns inte namn som folk redan heter?

– Här måste vi testa namnet för obehagskriterierna. Men sen finns det absolut folk som exempelvis bytt namn utomlands, eller flyttar hit med sitt namn, och då har det inte prövats av svensk namnlag. Alltså kan inte Skatteverket säga att man inte kan heta det. I Danmark har man exempelvis en lista på godkända namn som går igenom helt automatiskt, men så fungerar det inte här.

Icke godkända namn

Här är några av förnamnen som Skatteverket inte godkänt de senaste åren:

Berg

Chill-Britt

Jihad

Kravall

Olsson

Röök

Svärd

Livingstone

Leopard

Pistol

Lucifer

Anarkia

Rebel

Fuli

Pysen

Marijuana

Demon

Minus

Alkis

Hulken

Blåvinge

Flappybird Mooncake Torpedo

Aorta

Punk

Öö

Gift

Lovemark

Lejon

Svea Rike

Fan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!