Man kan få sjukpenning på normalnivå i högst 364 dagar, därefter måste man ansöka om ersättning på fortsättningsnivå, något som Peter Almberg gjort men fått avslag. Handläggningstiden för hans överklagan beräknas ta omkring 25 veckor.
Peter har även hänvisats till arbetsförmedlingen, trots att han har en fast tjänst. Han ifrågasätter informationen i f-kassans underlag:
"Det kan vara oskäligt att bedöma arbetsförmågan mot annat arbete än det som finns hos arbetsgivaren i en situation när det pågår långvarig rehabilitering i samband med en olycka".
Men det gäller inte i Peters fall.
– Vi anser inte att det är en sådan rehabilitering som pågår. Vi bedömer att han inte uppfyller kriterierna för allvarlig sjukdom. Det framgår heller inte av läkarintyget, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare.
Hon förklarar att undantaget gäller endast vid allvarlig sjukdom eller, om man har en mycket omfattande funktionsnedsättning.
Enligt Cecilia Udin bedöms en försäkringstagares arbetsförmåga löpande. Redan efter ett halvår ska f-kassan göra en bedömning mot ett normalt förekommande arbete. Kan man inte gå tillbaka till sin tjänst efter 364 dagar är man skyldig att söka ett nytt, lättare jobb hos arbetsförmedlingen. Att anmäla sig som arbetssökande är viktigt för att inte förlora sin sjukpenninggrundande inkomst.
Enligt Cecilia Udin har f-kassan fått in ett fullgott underlag för sitt beslut när det gäller Peter Almberg. Samtidigt, säger hon, kan han söka sjukpenning på nytt om det skulle finnas ytterligare något som framkommer som kan ha ett samband med olyckan.
– Man är inte diskvalificerad att söka igen.