I början eller mitten av juni beroende pÄ hur det gÄr med alkoholtillstÄndet och dess handlÀggningstider öppnar den nya restaurangen i Motormuseets lokaler. Trots att coronapandemin fortfarande har vÀrlden i ett jÀrngrepp valde krögarna att satsa pÄ en ny restaurang i Motala.
â Det Ă€r i de lĂ€gsta konjunkturerna som man ska satsa och vi tror att det kommer vĂ€nda relativt fort, sĂ€ger Ulf Ranheimer.
BÄde Anders Bruhn och Ulf Ranheimer har jobbat i krogbranshen i flera Är, dÄ framförallt i Stockholm pÄ flera olika restauranger som Prinsen och Grand Hotel dÀr just den klassiska svenska husmanskosten varit i fokus. NÄgot de tagit med sig till restaurangen i hamnen.
â Vi har ett koncept som vi kallar Rönnerdahls, det bygger pĂ„ en av Everts Taubes karaktĂ€rer. Det Ă€r mycket klassiska svenska smaker med salt, sött, syra och beska finns i öl och snaps. Vi har sett nĂ€r vi arbetat att det Ă€r inte franska sniglar som folk vill ha utan svensk husmanskost, sĂ€ger Anders Bruhn.
De svensk klassikerna kommer att lagas av Conny Gustafsson, som blir köksmÀstare pÄ restaurangen. Han har tidigare haft hand om köket pÄ Motormuseets restaurang, han har Àven varit köksmÀstare pÄ Operabaren i Stockholm. Under pandemin har han haft Mormor Signes skafferi.
â Det Ă€r ju ganska exakt pĂ„ dagen fyra Ă„r sedan jag slutade pĂ„ restaurang Nostalgi. Det ska bli spĂ€nnande att vara tillbaka i ett kök jag ritat. De hĂ€r killarna har samma typ av bakgrund som jag ocksĂ„ med svenska smaker. Det ska bli kul, sĂ€ger han.
Arrendatorerna hade paus frÄn branschen men kÀnde att de saknade den och har varit pÄ jakt efter en restaurang och nÀr restaurangen dök upp slog de till.
â De senaste tio Ă„ren har jag jobbat som affĂ€rsutvecklare inom konferens men sista tvĂ„ Ă„ren har passionen för krogbranschen kommit tillbaka och vi har letat efter en krog. Sedan sĂ„g vi i tidningen Besöksliv att de sökte efter en krögare att arrendera krogen. Museet har 160 000 besökare per Ă„r, Motala Ă€r en fantastiskt sommarstad, lĂ€get pĂ„ restaurangen och man kĂ€nde att alla bitar föll pĂ„ plats, sĂ€ger Ulf Ranheimer.
Krögarna planerar att bygga ut uteservering mot det som i dag Àr baksidan av huset.
â Vi har fĂ„tt tillstĂ„nd att bygga ut den hĂ€r delen av uteserveringen som vetter mot VĂ€ttern med 100 platser. I dag sĂ€ger man att det hĂ€r Ă€r baksidan men nĂ€r vi Ă€r klara ska det hĂ€r bli framsida, sĂ€ger Anders Bruhn.