– Vi söker färdigutbildade tågtekniker men det är så svårt att hitta och vi är inte ensamma om det, säger Peter Ibrahim, produktionsledare på Alstom Transport AB.
Intresset är däremot stort. Det berättar Ibrahim att de märkt av både när de varit ute på mässor och när de haft praktikanter. Ibrahim berättar att de nu har en praktikant från ett yrkeshögskoleprogram i Västerås, systemtekniker spårfordon. Något liknande vill Alstom nu ha i Motala.
– Vi tycker Motala ligger strategiskt. Det kan vara fördelaktigt inte bara för oss utan konkurrenter också.
Just Motalas position, med närhet till Örebro, Linköping och Boxholm som också behöver tågtekniker, är vad Motala kommuns näringslivschef Marianne Henriksson fallit för. Henriksson har haft möte med representanter från Alstom och Carlsund för att prata om de kan starta en sådan utbildning.
– Och det visade sig att där finns det ju lite möjligheter. Inte en konkret tågteknikerlinje initialt men man kunde hitta anpassningar.
– Det som är närmast är kurser om personbil och tung lastbil, men främst för chaufförer och inte mekaniker. Man skulle behöva knyta ihop elprogram, industri och fordon, förklarar Ibrahim.
Vuxenutbildningen kan eventuellt ha bättre förutsättningar än gymnasiet, men det får framtiden utvisa. Lotta Rapp, rektor för bland annat Carlsunds fordons- och transportprogram, understryker att de är i inledningsfasen.
– Så jag skulle inte säga att vi har något förslag egentligen, utan mer att vi ska påbörja och se över om vi kan hitta en samverkan framöver och börja samarbeta mer när det gäller praktikplatser för våra elever.
Alstom tar gärna emot praktikanter och Carlsund har många elever som ska ut på arbetsplatserna. Henriksson kallar det för en perfekt match.
– För mig som näringslivschef så är det här hallelujamoment. Jag nästan svävade på små mål när jag gick ifrån mötet.
En praktikplats på Alstom kan leda till en framtida anställning, även om inte Carlsund kan ge fullständig utbildning.
– Vi hade en praktikant från industri svets som nu är en av våra främsta driftsättare och felsökare, något helt annat än det han utbildades till i skolan. Vi internutbildar i stort sett i allt de behöver kompetens i och vi behöver bygga upp det också eftersom det är så svårrekryterat. Full utbildning är ett önskemål, men inte krav, säger Ibrahim.
Idag har Alstom cirka 45 personer i produktionen och de har som mål att fortsätta växa.
– Hos oss kan vi nog anställa två till fem per år om det fortsätter som det gör idag, säger Ibrahim.