Motala kommun saknar kontroll över sin konst. Tjänstemännen konstaterar att det saknas en fullständig inventeringslista över vilken konst som finns, och var den befinner sig är många gånger oklart. I en skrivelse till bildningsnämnden framkommer också att konst genom åren osystematiskt samlats i förråd utspridda i olika kommunala verksamheter.
Konsekvensen av den bristande kontrollen är att det inte går att värdera konsten. Utan värdering är det svårt att försäkra den till rätt belopp. Sammantaget innebär detta att kommunen inte heller lever upp till museilagens krav.
Nu vill dock bildningsnämnden förändra läget. De har därför bett kommunstyrelsen om pengar för att dels låta göra en fullständig inventering, dels iordningställa en lokal där konst som inte är tillgänglig för beskådan i någon av kommunens lokaler kan förvaras. Totalt sett handlar det om en engångsinvestering på 1,37 miljoner kronor för inventeringen som beräknas ta 1,5 års tid samt 250 000 kronor årligen för magasin och datorsystem.
– Nu går vi till kommunstyrelsen och ger ett väldigt tydligt besked om att det här behövs och det har behövts länge, säger bildningsnämndens vice ordförande Karin Westberg (C).
Att insatserna behövs menar hon framgår tydligt.
– Ta bara exemplet med den cyklande björnen som försvunnit, säger hon.
Enligt tidigare, men i dag inte uppdaterade, inventeringar finns omkring 600-800 verk i kommunens ägo.
Ska ni ha hundratals verk betalade med skattemedel som ni inte har full kontroll på?
– Nej, det ska verkligen inte vara så. Det är därför vi menar att det här verkligen behöver göras något åt, säger Karin Westberg.
Vad gäller lokal för magasinering så menar nämnden att det skulle gå att använda lokaler på rundradiomuseet. Dessa behöver dock iordningställas något.
– Om man hade all konst, som inte är uppe, samlad där skulle personal kunna komma dit och hämta när man vill byta eller behöver ny konst. Det skulle bli ett levande konstförråd, säger Karin Westberg.
Vilken lokal som blir aktuell i slutänden är dock inte helt avgjort än.
Om frågan med konsthanteringen löses hoppas man också kunna gå vidare med ett erbjudande från musei- och hembygdsföreningen som önskat skänka sina samlingar av konst och föremål som i dag finns på Charlottenborgs slott och Industrimuseet. För att kunna göra det krävs dock att kommunen först kan ta hand om sina egna verk.