Delade turer – en omtalad fråga sedan länge. I december 2020 skrev MVT en artikel om att ett statsbidrag om 20 miljoner skulle bidra till att få in heltid som norm och samtidigt få bort delade turer inom äldreomsorgen i Motala kommun.
– När vi startade heltid som norm var planen att vi under det året (2021) också skulle plocka bort delade turer. Intentionen var inte att klara av alla delade turer, men att vi ändå skulle komma en bra bit, säger socialdirektör Pernilla Thunander.
De delade turerna är dock inte borta än. Enligt socialdirektören insåg man ganska snabbt att det blev kostsamt utan att ha gjort grundarbetet först. Därför sänks nu takten på implementeringen, där scheman utan delade turer är det slutgiltiga målet.
– Om man ska täcka en delad tur måste man i stället för en person med två turer ha två personer. Där har vi kostnaden och en ineffektiv användning av de medarbetare som vi faktiskt har. Vi måste tänka hållbart långsiktigt ur ett bemanningsperspektiv.
Enligt socialnämndens ordförande Charlotte Widegren (M) är det inte bara ekonomin som gör att takten sänks. Det handlar också om att verksamheterna ska hinna med att ställa om. När borttagandet kan bli verklighet vet hon inte, men den politiska ambitionen är att det ska ske.
– Jag tror att delade turer kan bidra till både stress och ökade sjukskrivningstal. En bra arbetsmiljö är grundläggande för att fler ska få möjlighet att arbeta både längre och utan risker för ohälsa, säger hon.
Charlotte Widegren lyfter att kommunen har "ganska många, stora utmaningar" framför sig. Kompetensförsörjningen, att kommunen ska tillhandahålla rätt antal medarbetare i sina verksamheter, är en. Hon lyfter också ett nytt EU-direktiv, som träder i kraft den 1 oktober, som säger att alla medarbetare i kommuner och regioner ska ha rätt till 11 timmars dygnsvila.
– I grunden är det positivt arbetsmiljömässigt, att man ska ha rätt till återhämtning, men det är mycket som behöver arbetas med vad gäller schemaläggningar och annat.
Pernilla Thunander framhåller att hanteringen av det nya EU-direktivet måste prioriteras.
– Vi måste beta av den delen först, samtidigt som delade turer i vissa pass kommer att försvinna i och med elva timmars dygnsvila. Jag kan inte säga någon tidsplan just nu, men så fort vi har en bra grund med bemanningsplanering har vi lättare att successivt ta bort de delade turerna, säger hon.
En viktig faktor för att kunna göra det är också kommunens omställningsarbete, menar hon. Det syftar till att de anställda ska ägna sig åt de uppgifter som de är bäst lämpade att utföra. I dag finns många kringuppgifter och dessa ska enligt Pernilla Thunander jobbas bort. Det måste man med tanke på befolkningsutvecklingen, där de äldre blir fler och omsorgsmedarbetarna färre.
– Det som vi gör nu måste ha effekt när vi inte har tillräckligt med personal för att klara det behov som vi ska utföra, om vi inte gör på ett annat sätt. Delade turer är en del i hela pusslet, säger hon.
Vad borttagandet av delade turer kommer att kosta kommunen kan varken Charlotte Widegren eller Pernilla Thunander svara på i dagsläget.
– Det är helt avgörande av hur bra vi klarar av att arbeta om innehållet i medarbetarnas uppdrag. Kan vi göra det på ett bra sätt blir kostnaderna mindre, säger Pernilla Thunander och fortsätter:
– Men det är inte kostnaden som är det viktigaste att fokusera på, utan att vi inte kommer ha tillräckligt med medarbetare för att kunna slösa med tiden på det sättet. Det kommer inte spela någon roll vad vi har för ekonomi – vi kommer inte att ha personal. Då kan vi inte gå bort oss nu.
Charlotte Widegren tror att det kan bli en initial kostnad, men att det kommer att bli positivt för yrket i förlängningen.
– Jag tänker att allting som har med en bättre arbetsmiljö att göra leder till dels mindre sjukskrivningstal, men också att det blir ett mer attraktivt yrke. Det handlar någonstans om att göra yrket så attraktivt som möjligt, för vi behöver alla som vi kan få till vår omsorgsverksamhet framåt, säger hon.
Ser du någon risk för att medarbetare ska hinna tröttna på att vänta och i stället söka sig till andra branscher?
– Den möjligheten finns alltid, naturligtvis. Det här ett system som har funnits under väldigt lång tid så delade turer är inget nytt som vi har infört, säger Charlotte Widegren.