Efterlängtad invigning för Erikshjälpen Framtidsverkstad

I drygt fyra år har de längtat efter ett eget ställe. Nu är längtan slut. För nu har Erikshjälpen Framtidsverkstad flyttat in i sitt eget hus. 

Att få en egen lokal har varit efterlängtat för Erikshjälpen Framtidsverkstad. Så under invigningsfesten var glädjen stor hos både ungdomarna och Sara Lind och Hanna Qvist som ska driva verksamheten.

Att få en egen lokal har varit efterlängtat för Erikshjälpen Framtidsverkstad. Så under invigningsfesten var glädjen stor hos både ungdomarna och Sara Lind och Hanna Qvist som ska driva verksamheten.

Foto: Thomas Augustsson

Motala2025-04-10 17:00

I oktober 2020 startade Erikshjälpen Framtidsverkstad sin verksamhet i Motala. Det med syftet att utöka stödet till barn, unga och familjer, samt bidra till integration och delaktighet, med fokus på Ekön. Men först nu har de fått sin egen lokal i Eköns kyrksal vid Brunnsviksallén och det firades med en rejäl invigningsfest. 

undefined
Ryan Mohammed och John Muse är två härliga killar som inte är rädda för att bjuda på sig själva. Vilket de visade under invigningen. "Det är kul att vara här med andra och lära känna dem. Det är ett fint ställe vi fått", säger John.

– Nu känns det jättebra och att det kom så mycket folk är jätteroligt. Under åren som vi inte haft en egen lokal så har vi lånat in oss lite här och där. Så nu blir det lite flashback med alla som vi har samarbetat med, säger Hanna Qvist som är verksamhetssamordnare på Erikshjälpen Framtidsverkstad i Motala. 

Hannas kollega Sara Lind berättar att längtan efter en egen lokal har varit stor. Inte minst bland de ungdomar som kommer till dem. 

– Det var en av våra deltagare som sa: "Är det här verkligen vårt nu?", säger Lind. 

Vad betyder det för er att ni nu har en egen lokal?

– Nu kan vi utforma verksamheten utifrån vad området vill ha. Vår verksamhet utgår ju från de behov och viljor som finns. Vi är ingen fritidsgård utan vi har specifika aktiviteter som vi bjuder in till. Men eftersom vi bara är två så finns det begränsningar för hur många dagar vi kan ha öppet och hur många aktiviteter vi kan ha, säger Hanna Qvist

Bland aktiviteterna nämner samtalsgrupper för ungdomar. Familjegrupper, där föräldrar och barn kan få stöd och hjälp, samt ledarutbildning. En gång i veckan bjuder de också in till läxhjälp. 

undefined
Naomi Tesfay går till Erikshjälpen Framtidsverkstad varje tisdag för att få hjälp med läxorna. Något både hon och hennes mamma Fortuna Meretse menar är till stor hjälp. Att de nu har en egen lokal menar Naomi känns tryggt. Här pratar de båda med Hanna Qvist.

En hjälp som uppskattas av såväl ungdomar som deras föräldrar. 

– Har man inte tid hemma och kanske inte kan få hjälp där så kan man få hjälp här. Det är jättebra, säger Naomi Tesfay som går i sjätte klass. 

Hennes mamma Fortuna Meretse nickar instämmande och berättar att det betyder mycket att hennes döttrar kan få den hjälpen. 

– För mig som mamma är det viktigt att mina tjejer kan få den hjälpen. Speciellt i svenska. För även om jag pratar svenska så är grammatiken väldigt svår. Så Erikshjälpen är jättebra, mina tjejer kommer hit varje tisdag, säger Fortuna. 

När vi frågar Naomi vad hon tycker om att de nu har fått en egen lokal funderar hon en liten stund. Hon spricker sedan upp i ett leende innan hon säger: 

– Det är bra. För då är det ett ställe som man känner sig säker på och är trygg i när man är här. 

undefined
Linn och Liean är två hejare på att rita. "Det är jättebra att vi får vara här nu. Det är ett jättefint ställe." säger Liean.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!