Ett otroligt spännande år. Så beskriver kommunalråd Camilla Egberth (S) 2017. Och det har varit ett händelserikt år med långa politiska diskussioner om allt från skilsmässan i majoriteten och skolnedläggningen i Godegård till köpet av Piraternas anläggning. Men när kommunalrådet själv får börja att summera året så är det helt andra saker som står på dagordningen.
– Beskedet om Lalandia kom ju i december 2016, men vi har jobbat hårt med det under 2017. Det kändes jättebra när vi kunde få i hamn markanvisningsavtalen, men det återstår mycket arbete framöver, säger hon och fortsätter:
– Samtidigt kändes det oerhört bra när vi inte bara kunde presentera Lalandias planer för Motalaborna i våras utan också kunna berätta att det kommer att bli en ny simhall. Det är två väldigt bra saker.
Camilla Egberth är nöjd med mycket som hänt under året. Hon nämner utmärkelsen som året UF-kommun för insatserna inom ungt företagande, överenskommelsen med region Östergötland om att satsa på köket på lasarettet och spadtaget för den nya Mariebergsskolan.
– Råssnässkolan har varit en riktig surdeg. Det har inte varit roligt att gå förbi där. Det har sett ut som en öststatsskola. Men nu blir det en helt ny skola och det kommer att bli ett jättelyft för både elevernas och lärarnas arbetsmiljö.
När det gäller barn och unga leds ämnet direkt in på ungdomsarbetslösheten. Efter en toppnotering på över 30 procent har man i Motala nu fått fler och fler unga i arbete och ungdomsarbetslösheten ligger i dag på 16,2 procent.
– Det har varit ett omfattande arbete där vi verkligen tagit tillvara på de statliga insatser som funnits, men där vi också satsat kommunala medel. Det här känns jätteroligt.
Även Jobbanalysen, en satsning mellan kommunen, Tillväxt Motala och Arbetsförmedlingen, har gett goda resultat för arbetsmarknaden. Kartläggningen av kompetensbehoven hos kommunens större företag resulterade i att företag fått personal och människor kommit ut i arbete.
– Motala fick nyligen vara med på en konferens där man fick berätta om insatserna som ett gott exempel. Det man lyfter fram då är just det goda samarbetsklimatet.
Camilla Egberth lyfter också bostadsbyggandet som en positiv punkt på sin lista. Hon menar att Motala haft en rejäl uppförsbacke vad gäller byggande, men att man är i fas med hur många nya bostäder som årligen behövs och att man sett ett ökat intresse från privata byggherrar.
Det är mycket planer, men kommer byggena att bli av?
– Ja. Vi ser att Platen hjälpt till och gått före. De bygger både i tätorten och i Borensberg, men vi vill ju att andra bygger också. Det börjar vi se nu. Riksbyggen ska ju exempelvis bygga vid Coop och Linden. Jag känner mig hoppfull för att vi ska se fler byggprojekt nu.
Kommunalrådets lista över det man är nöjd med är lång. Men det finns också sådant som hon inte är lika nöjd med. Framför allt handlar reflektionerna om kommunikation och information.
– Där kan jag tycka att vi i många frågor måste ha en annan beredskap om när vi ska informera och hur. Det är väl en insikt vi fått. Det har varit tillfällen som vi kunde hanterat bättre.
Vill du ge något exempel?
– Nej, inget specifikt så.
Om vi tar Godegård då. Är du nöjd med hanteringen där?
– Det är ju mottagaren som måste bedöma om vi gett rätt information och i rätt tid. Vi kan inte ta ifrån dem deras uppfattning om de anser att vi inte skött den biten. Vi behöver vara lyhörda när vi får kritik och fundera på om vi kunde gjort saker annorlunda.
Kunde ni gjort det annorlunda?
– Så fort någon känner att de inte blivit rätt behandlade så måste vi lyssna och diskutera det. Vi är också människor som försöker göra rätt och lyssna in. Det är något som jag tar med mig från 2017. Vi måste ha en bättre beredskap för information och delaktighet. Det är viktigt att vi lyssnar. Sedan kanske vi ändå måste ta ett tufft beslut. Men här behöver vi mer eftertanke.
Själva beslutet om skolnedläggningen vill kommunalrådet däremot inte kommentera. Det menar hon är helt och hållet en fråga för bildningsnämnden.
En annan stor diskussionsfråga har varit köpet av Piraternas byggnader på Dunteberget för 4,2 miljoner för att rädda klubben. Där finns dock inte samma tankar om lyhördhet och eftertanke.
– Nej. I det fallet kunde vi inte gjort på något annat sätt. Oppositionen fick information tidigt. Vi tog hjälp med värderingen och föreningen är viktig för Motala. Dessutom försäkrade vi oss om att få in lånen och trygga anläggningen.
Under året har de politiska blocken var ordentligt oense om synen på kommunens ekonomi. Alliansen menar att majoriteten har alldeles för stora spenderbyxor på sig, medan de styrande envist hävdat att man måste satsa när Motala växer.
– Jag tycker att vi har god ekonomi och att vi tar ansvar. Så länge som det behövs så kommer ju att fortsätta att vara offensiva. Det behövs mer bostäder, fler etableringar och ökad sysselsättning, säger Camilla Egberth.
Och Alliansens oro för att S, V och MP lånar för mycket pengar tar hon med en nypa salt.
– Vi kommer att fortsätta att låna ungefär 100 miljoner kronor om året de närmaste åren. Det behövs för att bland annat klara behoven av nya äldreboenden. Vi har gjort en analys av vad Motala klarar av och tagit hänsyn till det. Dessutom har vi ju inte räknat in vad Lalandia kommer att ge så jag menar att det finns gummiband i systemet.
Samtidigt kommer det under 2018 att behöva sparas pengar i kommunen. Och under 2019. Och kommande år.
– Det är så det ser ut för att vi ska klara ekonomin. Vi behöver effektivisera. Vi behöver ha rätt kostym och vi kommer hela tiden att behöva anpassa oss.
Men när kommunalrådet blickar framåt mot 2018 är det inte i första hand besparingarna på mångmiljonbelopp som hon vill fokusera på. Istället nämner hon att arbetet med Stora torget ska komma igång (men dock inte börja byggas), satsningar på bostadsbyggande, arbetet med landsbygdsprogrammet och så åter Lalandia där man till våren ska presentera de färdiga detaljplanerna.
– Jag ser fram emot ett spännande år, med många spännande samtal. Sedan har vi utmaningar, det ska jag villigt erkänna men jag tror att det blir ett bra år för Motala, säger Camilla Egberth.