Ljud- och bildskolan beslutade under 2015 att helt lägga ner sin skolverksamhet i Motala. Istället driver man skolan i Linköping. Eleverna fick välja om de ville flytta med, men kvar i Motala blev en klass i årskurs två och en i årskurs tre.
Tappar motivationen
Det fanns redan då oro bland elever och föräldrar om vad flytten skulle innebära för de elever som blev kvar. Men skolan gav lugnande besked. Nu är dock stämningen åter upprörd.
– Det känns som att de glömmer bort oss. Då tappar man själv motivationen, säger en elev.
Vissa lärare finns i Motala på heltid medan andra undervisar på båda skolorna. Att inte ha lärarna nära och tillgängliga menar eleven ställer till problem.
– Det är jobbigt om man behöver hjälp med något. Rektorn är bara där en dag i veckan också och studievägledaren som vi verkligen behöver träffa nu inför valet till högskolan finns bara i Motala om vi bokar tid med henne, säger eleven.
Påverkar resultaten
Omsättningen på lärare har varit hög menar man. Att skolan också beslutat om stormöten i Linköping för alla lärare ställer också till problem.
– En gång i månaden åker alla lärare iväg. Då ställs våra lektioner in och vi ska jobba hemma, men det är inte så lätt. Man kan ju behöva fråga lärarna om saker och få hjälp att veta vad man ska göra, säger eleven och fortsätter:
– Det är klart att allt det här påverkar oss och skolresultaten. Man kan inte jobba på som innan och man känner att lärarna inte har så mycket motivation för att vara här. Det påverkar ju vår motivation också.
Hur tycker du att man ska lösa det här problemet nu?
– Helst skulle jag vilja att vi fick flytta in till Linköping och gå resten av tiden där. Det vore bättre för det känns som att hela skolan är där inne nu.
Samma lärartäthet
Rektor Lotten Elming känner inte igen beskrivningen om problem i Motala. Vad gäller tillgången på lärare är det visserligen skillnad mot tidigare år, men det beror ju på att skolan inte längre är stor nog att ha heltidstjänster i alla ämnen.
– Lärarna måste åka mellan Motala och Linköping, men lärartätheten är densamma även om de inte alltid är på plats i Motala. Och när det gäller planeringsmötena så har det varit ett fåtal tillfällen och då har eleverna fått andra uppgifter, säger hon.
Tomma lokaler
Tillgången på studievägledning är enligt Lotten Elming bättre än på andra håll. Studievägledaren har haft informationsträffar om framtiden med årskurs 3.
– Och hon kommer snart ut på skolan igen, säger Lotten Elming.
Den största skillnaden som hon ser är att lokalerna till viss del är tomma.
– De flesta elever tycker att det blivit bättre nu. Sammanhållningen är bättre, men sedan kanske det känns lite tomt och konstigt i lokalerna. Det håller vi på att titta på, säger hon.