Genast när man kommer in i Kulturföreningen Babylons lokaler möts man av en överraskning. Barnen säger unisont "välkommen!" på kaldéeiska. De berättar också hur man Kaldéeiska. sägs vara ett av världens äldsta språk och är besläktat med hebreiska och arameiska, det sistnämnda det språk som Jesus ska ha talat. Det är också speciellt eftersom kaldéerna gör anspråk på att vara ättlingar till folket i det gamla Babylonien, en av världens äldsta civilisationer, som mestadels var beläget i dagens Irak.
– Vi lär oss våra barn lite om vår kultur, så att de lär sig om sin historia, säger Kawa Hormoz på kulturföreningen Babylon.
De ser nämligen språket som nyckeln till att lära sig om sin kultur. Det är säkerligen extra kul för de vuxna att få se sina barn lära sig skriva kaldéeiska. Det har inte alltid varit en självklarhet för dem. Markos Moayad på kulturföreningen känner nog extra starkt kring ämnet.
– Vi fick inte prata arameiska eller kaldéeiska i Irak, bara arabiska. Vi kunde inte ens skriva våra egna namn på kaldéeiska. Därför lär vi våra barn språket, säger Markos Moayad.
Därför är det extra skönt att nu vara i ett land där de faktiskt får tala och skriva kaldéeiska som ses som en stark identitet för folkgruppen.
– Det betyder mycket för oss, säger Kawa.
– Det är bra att språket inte försvinner, menar Markos.
Språket beräknas vara ungefär 6000 år gammalt och det har ett alldeles speciellt alfabet. För en utomstående som inte kan språket, syns det på tecknen att det inte liknar något annat språk. Det syns tydligt när läraren har skrivit upp alla 22 tecken i alfabetet på tavlan för barnen. De tycker att det är väldigt roligt att få lära sig språket utantill.
– Det är roligt. Man får lära sig mer hela tiden, säger Stella Sukala som är ett av barnen som sitter och lär sig språket.
Det blir en berikning för barnen som lär sig flera språk.
– Barnen pratar flytande kaldéeiska och svenska, säger Kawa.
Det är cirka 15 barn som vid varje undervisningstillfälle sitter och lär sig kaldéeiska. Runt tolv familjer ingår i kulturföreningen och de ses inte enbart för språkundervisning utan håller andra delar av kulturen vid liv, såsom musik och dans. Det är säkerligen extra viktigt då andra aspekter av kulturen råkat illa ut genom åren. En del av de fysiska babyloniska fornlämningarna fått utstå mycket. På kolonialtiden ska det ha varit européer som tog med sig många föremål tillbaka till muséer i Europa. Idag menar man att det är några andra som förstör Babyloniens historia.
– IS (Islamiska staten) har förstört mycket, menar Kawa.
Det gamla området Mesopotamien, där Babylonien låg, är känt för många saker och har en rik historia. Babyloniens hängande trädgårdar var ett av antikens sju underverk och Gilgamesheposet är en av världens äldsta kända berättelser. Folkgruppen sumererna som bodde i området ska ha utvecklat ett av världens äldsta skriftsystem.