Flodkräftan är numera en akut hotad art i större delarna av Sverige, såväl i Vättern. Främst på grund av de illegalt planterade signalkräftorna, som under mitten av nittonhundratalet spred kräftpesten. Per Nyström, docent och naturvårdskonsult menar på att det finns ett behov att odla flodkräftan i isolerade dammar och vatten för att säkra artens fortlevnad.
– Flodkräftan är akut hotad, och har varit det under många år, men det blir bara värre och värre för varje år som går. När kräftpesten kommer in i sjöar och vattendrag via signalkräftan är det mer eller mindre hopplöst för flodkräftan.
Han fortsätter:
– Ska vi ha någon chans att ha flodkräftan kvar i de södra delarna av Sverige behöver vi odla dem i isolerade vatten, berättar Per Nyström.
Han menar på att det finns två skäl till att odla flodkräftorna, dels för att bevara arten men också av ekonomiska själ.
Men det är en process som tar tid.
– Det tar runt fem år att få ett bestånd kräftor i odlat tillstånd innan det går att fiska från det, berättar Per Nyström.
Men han betonar att många olika förutsättningar spelar roll.
– Det beror på hur stor satsningen av odlingen är och såklart de kemiska och fysiska förutsättningarna, berättar Per Nyström.
För de som är intresserade av odling av flodkräftor hänvisar han till Sveriges lantbruksuniversitet hemsida, där bland annat guiden: "Kräftodlingens ABC – handbok för odlare" finns tillgänglig för nedladdning.