Huvudskyddsombudet Rose Marie Fransson signalerade om de allvarliga psykosociala riskerna på grund av den höga arbetsbelastningen, främst på förnatten med många dubbelbemanningar. Hon ville att den organisatoriska och sociala arbetsmiljön kartlades. Under tiden fanns önskemål om att utöka personalstyrkan och att det efter tre månader gjordes en ordentlig utvärdering.
– Min reaktion är att det inte gjorts en sådan kartläggning som vi efterfrågar och spontant är jag inte nöjd, säger hon.
Rose Marie Fransson, som ännu inte hunnit gå igenom svaret med personalen på Strandvägen, ber att få återkomma.
Verksamhetschef Patrik Sikt beskriver i sin tur en kommunal enhet som innefattar 32 fasta platser samt en korttidsdel med i dag 26 platser som utökats med åtta för att kunna klara trycket från färdigbehandlade patienter på sjukhus. Han skriver att grundbemanningen, fyra personal, inte är låg i jämförelse med andra äldreboenden. Man har dessutom utökat med en extra resurs nattetid.
"Statistiskt finns det inget som tyder på att det skulle finnas behov av att utöka personalen", menar Sikt.
Hans ståndpunkt är också att lokalerna, på de två våningarna, till allra största del är optimala med en kort förflyttningstid för personalen.
Nyligen besöktes arbetsplatsen av enhetschef Mattias Tuvesson för att bedöma nattarbetets tyngd. Av Patrik Sikts redogörelse framgår att det inte finns något som tyder på att det krävs fler resurser.
"Arbetet är fullt genomförbart och en utökning som gjorts påverkar inte eller utlöser några särskilda psykosociala risker på grund av låg bemanning".
Han uppmanar dock ordinarie chef att fortsätta stötta samarbetet med struktur och fördelning av arbetet mellan avdelningarna.