I samband med att plan- och miljöförvaltningen inspekterade företagets hemsida upptäckte man att de sålde ekologiska livsmedel, utan att ha en certifiering för detta. Företaget får dock fortsätta sälja dessa via sin fysiska butik.
– Då råder undantag, när man har direktkontakt med kunden, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Sofia Palo.
Men att sälja livsmedel på nätet räknas inte som försäljning direkt till konsument och 2017 kom en tolkning av reglerna, efter en dom i EU. Företag som säljer ekologiska livsmedel på det sättet, måste vara anmälda till ett kontrollorgan, enligt Livsmedelsverket. Vissa undantag finns för större matkedjor.
Bengt Andersson, som äger Medevi Prosalus, förklarar att han inte kände till dessa regler.
– Det här ställer till det lite. Vi får göra ett uppehåll och det blir en ytterligare kostnad, säger han.
Planen är att han, efter ansökan om certifiering, återupptar försäljningen på nätet.
I samband med kontrollen granskades även fyra livsmedel. Det framkom att det fanns hälsopåståenden utan förankring.
– Det är väldigt strikt vad man får och inte får skriva, säger Sofia Palo.
Bland annat beskrevs ekologisk gurkmeja som antiinflammatorisk samt stärkande för immunförsvaret. Enligt Sofia Palo måste ett hälsopåstående vara godkänt via EU.
”Miljö- och hälsoskyddsenheten har inte kunnat hitta några godkända hälsopåståenden kring Curcuma longa på EU´s lista över godkända livsmedel”, skriver hon i beslutet.
Att det förekommit hälsopåståenden som inte är förankrade tycker Bengt Andersson är beklagligt.
– Det är ett uttalande från en leverantörs hemsida. Vi har inte tid att lägga upp texter själva så det har slunkit igenom vår kontroll. Det är ett hälsopåstående som jag vänder mig mycket kraftfullt emot. Vi har alla avsikter att göra rätt, säger han.