Försäkringskassans uppdrag är att prova försäkringstagarens arbetsförmåga efter 180 dagar. Då ändras bedömningsgrunden och den enskilde prövas mot alla typer av arbeten. Enligt Lars Clarvid handlar det om att titta på den enskilda individens situation.
Han kan inte svara på om det är ett välfungerande system att hänvisa människor som har en anställning till arbetsförmedlingen, när de inte längre uppfyller kraven för fortsatt ersättning.
– Jag kan förstå att situationen kan bli jobbig för den enskilde, men vi måste se till vad försäkringskassan har för uppdrag och följa lagstiftningen. Finns det en arbetsförmåga måste vi ta tillvara den, säger Lars Clarvid.
I de fall människor hänvisas till AF kan F-kassan vara med som stöd för att diskutera vilka möjligheter som finns när det gäller kompetensutveckling eller arbetsträning.
Clarvid poängterar också att varje arbetsgivare har ett viktigt ansvar gentemot sina anställda, inte minst att förebygga sjukskrivningar.
För att kunna få fortsatt sjukskrivning med sjukpenning efter dag 180 ska det vara sannolikt att man kan börja arbeta igen hos arbetsgivaren, eller att man inte klarar av något annat jobb på arbetsmarknaden. Här tar F-kassan hjälp av medicinska underlag.
– Det måste finnas en mycket tydlig tidsplan för när återgången till arbete kan ske och en väldigt välgrundad anledning. Om det saknas kan vi inte tillämpa särskilda skäl. Det är absolut inga lätta bedömningar vi gör säger Clarvid och fortsätter:
– Vi företräder en myndighet men det betyder inte att vi är okänsliga och vårt bemötande är jätteviktigt, att vi är empatiska. Vi jobbar hårt för att kunna förmedla och göra svåra beslut tydliga.