För mycket bråk i fotbollen – nu behövs ett körkort för att spela

Rastfotbollen pekades ut som otrygg. Men då hittade Mariebergseleverna en egen lösning. Nu måste den som vill spela ha körkort.

Elevrådsrepresentanten Knut Rekic tycker det är bra att det finns flera fotbollar så att flera parallella spel kan köras samtidigt.

Elevrådsrepresentanten Knut Rekic tycker det är bra att det finns flera fotbollar så att flera parallella spel kan köras samtidigt.

Foto: Elna Lundgren

Motala2025-04-08 18:00

Nyheten i korthet

  • Mariebergsskolan har infört fotbollskörkort för att minska bråk på fotbollsplanerna under rasterna. Kortet innehåller sju regler för att främja schysst spel och inkludering.
  • Om reglerna inte följs kan eleven bli av med sitt kort under nästa matchtillfälle. Lärare och spelare har ansvar för att upprätthålla reglerna.
  • Fotbollskörkortet har införts för en månad sedan och kommer att utvärderas löpande. Trots vissa protester från eleverna, är elevrådet överens om att idén är bra.

Fotboll på rasterna är populärt på många skolor. Men rastaktiviteten är inte helt utan problem.

– Det var för mycket bråk på fotbollsplanerna, säger Knut Rekic när vi möter honom och resten av elevrådet.

Framförallt visade det sig i årets trygghetsenkät att fotbollsplanen var en otrygg plats. Men inspirerade av Lilla aktuellts porträtt av Rosengårdsskolan har Mariebergsskolan just infört fotbollskörkort på rasterna. Med ett fysiskt personligt kort och tydliga rutiner hoppas eleverna nu få roligare matcher.

undefined
Fotbollskörkortet har sju regler som ska se till att alla känner sig välkomna och har roligt när de spelar. Det berättar elevrådet där Nathalie Laurell, Charlie Borup och Gohar Sayadyan syns i bild.
undefined
Gohar Sayadyan, Julia Deebeh och Nathailie Dakermamdji sitter med i Mariebergs elevråd som just infört fotbollskörkort. Det fanns idéer om man skulle ha exempelvis ett armband som körkort, men elevrådet kom fram till att ett faktiskt kort är smidigast att börja med.

På kortet står sju regler: 

  1. Vi börjar med att säga "Vi spelar för att ha roligt"
  2. Vi spelar schysst
  3. Vi använder ett peppande språk
  4. Alla får vara med
  5. Vi är ärliga vad gäller regler
  6. Vi löser problem snabbt och smidigt
  7. Vi avslutar med att säga snyggt jobbat

Knut Rekic går rakt på sak: 

– Jag kan redan säga, jag tror i min klass, följer vi nog tre stycken. Det är nog. Vi är ärliga vad gäller regler, alla får vara med och vi löser problem snabbt och smidigt. 

De andra bekräftar att det är få klasser som följer alla regler. Framförallt skippas ofta regel ett och sju.

Vem har koll på att reglerna följs?

– Det är de som kör, Eva Shikh Hamada.

– Det är ingen som kontrollerar, instämmer Charlie Borup.

Oftast finns någon vuxen ute, men eleverna berättar att det sällan är någon som har koll på att eleverna faktiskt har kort och på att alla regler följd. Om spelarna tycker att någon inte följer reglerna kan de hämta en vuxen, eller så röstar de. 

undefined
Elevrådsrepresentanten Knut Rekic tycker det är bra att det finns flera fotbollar så att flera parallella spel kan köras samtidigt.

Om reglerna inte följs blir eleven i första hand av med sitt kort nästa rast då dennes klass har tillgång till planen, vilket brukar vara en till två dagar i veckan.

– Det kan bli hårdare straff också. Om man göra det flera gånger, säger Knut Rekic.

Har ni skrivit upp vilka straff som gäller när?

– Nej. Det bestämmer man mer där och då, svarar Knut Rekic.

Vem bestämmer det?

– Det är läraren, och de andra spelarna, svarar Nathalie Laurell.

Läraren kan också på förhand komma överens med en elev om att inte spela en dag om denne exempelvis inte mår bra och riskerar att spela oschysst. 

undefined
Fotbollskörkorten lämnas i en brevlåda bredvid planen medan spelet pågår. "Jag tycker det är bättre att man lägger i fickan", tycker dock elevrådsrepresentanten Charlie Borup.
undefined
Det finns flera fotbollsplaner kring skolan, men framför allt spelar eleverna på konstgräsplanen innanför staketet. Där har klasserna tillgång till den bestämda raster.
undefined
Elevrådet, däribland Aiden Albeirqdar, Charlie Borup, Gohar Sayadyan, Nathailie Dakermamdji och Eva Shikh Hamada, var överens om att införa fotbollskörkortet.

Mellan 15 och 20 elever brukar vara med i matcherna.

Var ni överens om idén?

– Ja! Svarar elevrådet i kör.

Nathalie Laurell lägger dock till: 

– Sedan var väl inte alla i klasserna sådär jätteglada. Det kom protester från grabbarna i klasserna. De tyckte bara att det var jobbigt att man skulle ha korten.

undefined
En del protester har kommit. "De tyckte bara att det var jobbigt att man skulle ha korten", säger elevrådsrepresentanten Nathalie Laurell.

Finns det något mer ni skulle vilja ha kort för?

– Nej. De flesta spelar väl fotboll, och resten är inne, svarar de.

Kortet infördes för en knapp månad sedan och ska utvärderas allt eftersom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!