Föräldrarna känner press – över att hämta sitt barn på förskolan

Hämtningstider på förskolan har varit ett stort samtalsämne i hela Sverige under årets början. Många föräldrar känner skuld i att barnen är för länge på förskolan. Men hur mycket påverkas vi av hur andra gör? 
Vi har träffat fyra familjer i Motala och Vadstena som delar med sig om sin syn på hämtningstider och tankar kring livet som förälder i en tid med många måsten.

Moa tar sig försiktigt nedför trappan på Råssnäs förskola, pappa Viktor Borger håller i hand och säkrar färden ned mot markplan.

Moa tar sig försiktigt nedför trappan på Råssnäs förskola, pappa Viktor Borger håller i hand och säkrar färden ned mot markplan.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2025-04-07 18:00
undefined
Sofia Storm har gått ner i tid för att som ensamstående mamma få mer tid med sin son Milo.

Sofia Storm med Milo, 6 år, Motala

Sofia Storm har inte följt debatten i media, men hon ser en fördel i att ämnet diskuteras. Hon säger att hon själv påverkats utifrån och personer som säger att "Det är synd om barnen som får vara länge förskolan".

– Det är en syn i samhället att vi inte ska hämta barnen för sent, säger hon.

Hon tror att föräldrar lägger skam på sig själva av fel orsak.

– Barnen leker, spelar musik, utforskar och gör sånt som de inte alltid gör hemma på förskolan och det är inget dåligt med det. Vi föräldrar ska inte ha dåligt samvete för att vi måste jobba, säger hon.

Samtidigt förstår hon att föräldrar vill ha mer tid med sina barn om dagarna. Själv har hon gått ner 25 procent i tid för att ha mer tid över med Milo. Tid som hon anser var extra viktig under hans yngre år.

– Som ensamstående mamma ska jag hinna med och hämta, laga mat och umgås. Det blir inte så mycket tid med varandra på vardagskvällarna om jag jobbar hela dagen. Men nu när han snart är sex år börjar det lätta och jag känner inte längre samma stress att hämta honom tidigare på dagen.

undefined
Martin och Ellen Sorbø har följt diskussionen i media. Martin tror att den viktigaste aspekten i debatten är att vara trygg över barnens förskola: "Vi är det och har inte känt behov av att vara hemma mer från jobbet av den anledningen."

Martin och Ellen Sorbø, Motala

Martin driver ett familjeföretag och Ellen arbetar som redovisningsekonom. Tillsammans har de barnen Hedda, 5 år och Vidar, 3 år. Ellen säger att de inte borde påverkas av andra familjers hämtningstider på förskolan, men medger att de kan reflektera över varför de måste jobba som de gör, när andra familjer hämtar sina barn tidigare. 

Hon tar som exempel när barnen är på förskolan under en klämdag då många barn kan vara lediga.

– Då händer det att förskolan inflikar: "Bara så ni vet så blir barnen ensamma om de kommer hit." I det läget kan vi känna att barnen inte ska behöva vara där själva, säger hon.

– Samtidigt vet jag att barnen älskar förskolan och pedagogerna. De gångerna de varit ensamma med pedagogerna kommer de hem och berättar att de haft världens bästa dag. För att de fått all uppmärksamhet, säger Ellen.

Själva hämtar de vanligtvis barnen runt 16.15 på förskolan och då är det bara ett eller två barn kvar, enligt Martin.

Har ni hört andra familjer diskutera hämtningstider?

– Ibland hör jag föräldrar kommentera: "Det är jobbigt för barnen att vara långa dagar" och det kan man ju själv känna.

Känner ni någon press?

– Ja. Nu för tiden ska ju alla hinna med så mycket fritidsintressen och annat på dagarna, säger Martin.

Ellen inflikar att sociala medier påverkar henne.

– Man ska ha allt som alla andra har och då måste man jobba mer för att tjäna pengar. Även om man tänker att det inte spelar någon roll finns det i bakhuvudet att "Den här personen har det här och det här", säger hon.

Martin lyfter vad han tror är den viktigaste aspekten:

– Jag tror debatten handlar om att föräldrar måste vara nöjda med förskolan som de har sitt barn på. Vi är det och har inte känt behov av att vara hemma mer från jobbet av den anledningen. Vi kanske hade tänkt annorlunda om vi haft en större förskola med mindre trygghet från pedagogerna.

undefined
Vadstenabon Sofia Karlsson tillsammans med barnen Ebbe, 7 år och Hedda, fyra år.

Sofia Karlsson med Hedda och Ebbe, Vadstena

Till vardags jobbar Sofia som arbetsterapeut i Mjölby inom psykiatrin och sambon Tobias Hedlund på rättspsyk i Vadstena, det sistnämnda ett arbete med oregelbundna tider och arbete varannan helg som påverkar barnens tider på förskolan.

– Våra barn går inte måndag till fredag på förskolan varje vecka eftersom Tobias är ledig vissa dagar mitt i veckan. Så jag behöver inte känna någon stress över att hämta och lämna varje dag, berättar Sofia. 

Hon har likt Sofia Storm gått ner i arbetstid för att få mer tid till sina barn.

Vad gör ni av den extra tiden?

– Jag önskade att det blev mer besök till biblioteket och att spela spel tillsammans, men ofta blir det inte så. Men vi kan äta middag tidigare och få mer tid över till annat efteråt. Men det blir mest vardag även om vi kommer hem 15.30.

Hon reflekterar över hur föräldrar får ihop sina dagar och kan hämta barnen så tidigt på förskolan.

– Om jag skulle jobba heltid har jag en halvtimmas restid till och hem från Mjölby. Då skulle barnen gå på förskolan från 06.45-16.30, men det känns som väldigt få barn går så länge om dagarna, säger hon och reflekterar.

Det är ju en ekonomisk aspekt också, att man har möjlighet att gå ner i tid, för det kan inte alla.

undefined
Viktor Borger med sin dotter Moa, 5 år.

Viktor Borger med Moa, 5 år, Motala

Moa omfamnar pappa Viktor i en lång kram när han anländer för att hämta upp henne på förskolan. Viktor arbetar som brandskyddstekniker och kan styra över sina arbetstider i viss omfattning. Som ensamstående pappa har han sin dotter varannan vecka och anpassar tiderna på förskolan därefter. Han har aldrig känt någon press att behöva hämta Moa tidigare. 

– Det är snarare tvärtom. Är hon sjuk och jag måste förklara att hon inte kan åka till förskolan blir hon besviken, säger han.

Reflekterar du över hur många barn som är kvar på förskolan, som "Nu blir hon sist kvar"?

– Nej, de tycker jag inte. Förskolan brukar slå ihop grupperna på eftermiddagen och på mina tider är hon inte själv, utan det finns barn som går hem senare, säger han.

Men han medger att han kan bli stressad över att komma sent till hämtning om han glömt av tiden eller är sen av någon anledning.

– Jag vill inte göra personalen besviken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!