Han är född och uppvuxen i Motala.
– Jag har bott här hela mitt liv förutom två år i Linköping, säger han.
Det var år då han läste tekniska linjen på gymnasiet.
– När jag var 17 år blev jag egen företagare, säger han.
Året var 1982, då Magnus Franzén och hans båda bröder köpte Hättorps gård. Anledningen var att pappan, som var äggproducent, fick betala en storproduktionsavgift.
– Pappa fick betala en avgift, så vi försökte kringgå det problemet genom att starta ett nytt företag.
1989 slog pappa och söner ihop verksamheten och startade samtidigt produktion på Breviks gård.
– Då hade vi 150 000 höns och var fjärde störst i Sverige på att producera ägg.
Utvecklingen mot att koka och skala ägg kom mest som en slump.
– Min bror Mårten jobbade som revisor på den tiden och vid en revision på McDonalds visade det sig att de köpte väldigt dyra ägg.
Bröderna och pappan kunde erbjuda billigare samtidigt som McDonalds sökte en ny leverantör.
Någon behövde nu lära sig industriell äggkokning.
– Jag fick flyga till England och lära mig för det var mycket billigare att skicka mig än mina bröder som var äldre.
Ungdomsrabatten avgjorde och Magnus åkte till England 23 år gammal.
– Jag var ju inte så livserfaren och flög själv över. Jag hade inte ens ett kreditkort utan hade kontanter i pund med mig.
Han skulle bara vara där någon dag så det rörde sig om några hundra pund.
Hotellet han bodde på krävde en deposition.
– Jag fick sätta alla pengar jag hade med mig i deposition. Jag fattade inte att jag sen kunde sätta allt på rummet så jag fick sitta hungrig på mitt rum den kvällen.
1990 började de bygga för att koka och skala ägg.
Att vara ledare har varit naturligt för Magnus Franzén ända sedan lumpen.
– Jag var befäl i det militära och det var lärorikt.
Att leda verksamhet, människor och fatta beslut är hans vardag.
– Det är ett sätt att leva. Man är van att ta beslut. Helst vill jag ha konsensus, att vi är överens. Försöka hitta lösningar som passar alla. Det är min typ av ledarskap, säger han.
Det är en målsättning, men han förtydligar att han ibland måste fatta andra beslut, mer obekväma, men att det ingår i jobbet.
Han gillar förändring.
– Ta ett beslut och gör om det om det blir fel. Hellre det än att inte ta beslut alls. Fel går att rätta till.
Ibland har det blivit fel.
– Vi gillar ju att ligga i framkanten, säger han.
Sedan berättar han om ett tillfälle då de sett hur stort det var med målade ägg ute i Europa, framförallt i Tyskland.
– Vi tyckte att de var väldigt snygga. Det fanns med påskharar på och i regnbågens färger.
De skickade ner svenska ägg till Tyskland och startade marknadsföringen.
– Vi satsade hårt och hade till och med reklamkampanj i tunnelbanan i Stockholm.
Det var problematiskt att sälja in hos tuffa butiksägare i Stockholm.
– Sen blev det en jättestor mediagrej av det hela, säger han.
TV4, Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet och lokalpressen kom på besök.
– Folk började ringa och fråga vart de kunde köpa dem.
Men de stötte på motstånd. Äggen höll i tre månader i rumstemperatur på grund av att den livsmedelsgodkända färgen bildade ett extra skal som i princip konserverade äggen. Det var svårt för kunderna att acceptera att det var okej. I tanken trodde Franzéns att det var butiker i innestan i Stockholm som var mest framåt och skulle vara intresserade. Ingen hade tänkt på att just dessa butiker var så små att de inte fick plats med äggleveranserna. Hela projektet blev fel.
– Vi sålde nog inte mer än tio procent av det. Vi fick skänka bort dem till skolor.
Man får lätt bilden av en man som lever sitt arbete, men så är inte fallet. Intryck och idéer tar han vara på hela tiden.
– Själva jobbet är jag nog ganska bra på att stänga av när jag kommer hem. Sen är jag bra på att snabbt slå på om det behövs.
Han är inte typen som går och ältar saker när han är ledig. Det kan ibland vara en nackdel för familjen att han aldrig berättar något om jobbet hemma.
– Men det är väl mitt sätt att vara, säger han.
Lite fritid hinner man med även som företagare som vill ligga i framkanten.
– Ett av de bästa sätten att koppla av på är att snickra. Då kan jag koppla av helt, säger han.
Till den kategorin räknas även annat hemmafix såsom tapetsering.
Idrottsutövande blir det en del. Tennis, squash och lite skidåkning.
– Golf har det varit betydligt mera av tidigare. När man kunnat bättre och sedan spelar så sällan så blir man ju sämre och så blir det en ond spiral.
Barnens aktiviteter tar en del tid. Döttrarna på 17 och 20 år sköter sina aktiviteter själva, men bonusdottern på tio år håller bland annat på med gymnastik.
Magnus har flera intressen.
– Jag är oerhört bilintresserad.
Nyligen var han nere i Italien för att kontrollera en maskin.
– Då fick jag chansen att se Ferrarimuseet.
Han hade varit där sju år tidigare. Hamnat på serpentinvägar och blivit försenad och kom till museet precis vid stängningsdags.
– Då släppte de inte in mig, men nu fick jag chansen igen.
Han sätter mål, inte bara för verksamheten, utan privat också.
– Jag ska ha en Ferrari innan femtio och det börjar ju bli väldigt påtagligt nu, säger han.
Drygt två år är det kvar till den deadlinen.
Ett annat sådant mål var att ha en pool, eftersom han inte haft det som barn. Att någon gång i livet äta kobekött var ytterligare ett mål. Detta lyxkött åt han i Dubai.
– Trodde att jag skulle få åka till Japan för att äta det, säger han.
Att resa är ett annat intresse. Han har inget specifikt resmål just nu, men det finns många platser han vill se. Vissa resor har gett mersmak.
– Dubai blev en trevlig företeelse som vi åkte till fyra, fem gånger i rad.
Han gillar Dubai. Rimligt avstånd, bra pris och spännande plats.
– Varje år var det något nybyggt.
Hur ser han då på framtiden?
– Vi har en extrem utvecklingspotential. Det är så makalöst roligt att jobba med det här, säger han.
Men det finns en inbyggd oro i det också.
– Man hinner knappt tjäna in en krona förrän den ska in i nästa projekt.
Det innebär att tillväxten kanske ibland är snabbare än önskvärt. Det finns inte tid att stanna och landa längs vägen. Tillväxten ställer samtidigt nya krav.
– Vi har gått från att vara väldigt familjeaktigt till att bli ett företag så vi måste tänka större nu. Jag kan inte vara med i alla beslut.
Utveckling ser han hos flera företag i Motala.
– Det finns ett jävlar anamma i Motala. Vi är många som vill växa, säger han.
Han berättar om ett projekt som hette ”Framtidsföretagen” som drevs av Almi, Linköpings universitet och EU. Det var ett projekt där företag med 20-100 anställda var med. En sammanställning, i form av en tillväxtbarometer, visade att Motalaföretagen som ingick visade en gemensam tillväxt på 30 procent.
– Det var en bra väckarklocka för oss alla.
Han har många nya grejer på gång. Nya idéer och nya koncept. En del kan han inte berätta om ännu. Många grenar utvecklas parallellt.
– Mitt i all tillväxt är det så att vi måste tänka, vilka får vi plats med i huset? Framtidstron är stark, minst sagt, säger han.
Han har nyligen nominerats till ”Östergötlands mest företagsamma människa 2014”. Tävlingen anordnas av Svenskt Näringsliv och de som nomineras ska vara företagsamma människor som utvecklar sina idéer, investerar tid och pengar och som vågar satsa på andra. Tävlingen ska lyfta fram och hylla dessa människor eftersom de kan inspirera andra.
– Bara att bli nominerad var ju fantastiskt roligt, säger han.
Omröstningen pågår. Ännu vet han inte hur det gått. Nu är det han som person som nominerats, men företaget, Mixum AB, har fått en hel del priser också.
– När det gäller företagandet är pengar ett kvitto på att det går bra, men priser visar på vilken betydelse man har hos allmänheten.