De har varit inom yrket sedan början av 00-talet och har upplevt att mycket har förändrats.
– Jag ser en ändring i allt. Jag tror inte så många föräldrar går ner i tid som man har rätt till, inte som för 15 år sedan. Nu är det nästan heltid på alla barn med undantag av de som är 15-timmars, som vi inte har så många av just nu, säger Jenny Niklasson.
– Det var många fler som gick hem klockan 14.00 förr i tiden, det ser jag inte på samma sätt nu. De flesta barn här har samma schema varje dag, säger Jenny Karlsson.
De upplever inte att vårdnadshavarna på Syréngatans förskola känner av någon press att hämta sina barn tidigare, men de ser generellt en större stress i samhället och mycket av den tror de är kopplat till pendling, arbete och diverse aktiviteter för såväl barn som vuxna.
– Jag tänker att hela samhället har förändrats rejält de senaste åren. Man tänker kanske mer på karriären vilket innebär mer heltidsarbete, även när barnen är yngre. Jag upplever också att det ska synas att man gör saker och har råd med saker, säger Karlsson.
Niklasson inflikar att det kan ha göra med sociala medier där personer ständigt kan jämföra sig med andra, och att barnfamiljer satsar mer på att kunna resa och att göra upplevelser med sina barn vilket också skapar ett större behov av att jobba i heltid i större utsträckning.
– Backar vi 10-15 år höll man sig mer hemmavid och gjorde utflykter, men de kostade inte lika mycket då som nu, säger hon.
Hon fortsätter:
– Jag tror fler jobbar i andra städer idag eftersom arbetsmarknaden förändrats, vilket påverkar arbetstiderna såklart.
De reflekterar över om förskolan själv har någon del i att vårdnadshavarna känner press att hämta sina barn tidigare om dagarna eller om det är ett beteende som samhället i sig har skapat.
– Det är jättetråkigt om de upplever att vi tycker det är dåligt att barnen är länge på förskolan. Ser vi till oss själva så försöker vi tänka på hur vi uttrycker oss gentemot vårdnadshavarna, säger Karlsson.
De förklarar att de för dialog med vårdnadshavare om förskolan har ont om personal och vet att vissa hämtar barnet tidigare än den utsatta tiden på schemat.
– Men det är inte för att sätta press på dem utan för att vi ska kunna sätta rätt bemanning till rätt antal barn. För oss är planering jätteviktigt och jag hoppas inte att sättet vi säger saker eller frågar på kan tolkas annorlunda. För självklart har alla rätt att ha sina barn till den tiden de har satt ut på schemat. Det är ju därför vi är här, säger hon.
Vad tycker ni om att föräldrar kan känna skuld och press på sig själva för att barnen har långa dagar på förskolan?
– Måste du jobba så måste du jobba, det är tragiskt om de känner press och stressen över att behöva hämta tidigare och kanske jobbar hemma istället halva natten för att komma ikapp med arbetet.
Hon skiftar fokus till vad som inte är okej.
– Det är arbetstid, studietid och restid som påverkar hur länge du får ha ditt barn på förskolan. De som inte följer de regler som finns och tränar eller handlar innan de hämtar... Det är de personerna som borde tänka till, säger Karlsson.
– Respekten ska vara ömsesidig, flikar Niklasson in.
– Precis. Det är ju alltid de som är ensamstående och som måste hämta senare som tar åt sig och försöker vrida på sig själva för att hämta barnen tidigare. Och det är ju inte meningen. Det är ju de andra som inte följer riktlinjerna som borde känna något i så fall, säger Karlsson.